CDA Amersfoort: ‘Stop geld in zorg en wonen’

Het Amersfoortse stadsbestuur geeft veel te veel geld uit aan duurzaamheid. Aan het oplossen van de megatekorten op de woningmarkt en in de zorg, wordt hierdoor veel te weinig aandacht besteed.

Bron: AD.nl / Artwin Kreekel 05-11-19, 06:28Foto: ANP

Dat vindt het CDA, met 6 van de 39 zetels de grootste oppositiepartij in de Amersfoortse gemeenteraad. Om de koers van het gemeentebestuur te veranderen, komt ze vanavond tijdens de behandeling van de begroting met een vergaand voorstel: voordat de wethouders ook maar een cent uitgeven, moet de gemeenteraad eerst een ranglijst maken met wat als eerste geld krijgt, en wat daarna.

Geld dat je uitgeeft aan een warmtenet, kan niet naar extra woningen of de zorg

Micheline Paffen, CDA

,,Duurzaamheid is ongelofelijk belangrijk, maar in een tijd dat de tekorten fors zijn kun je niet alles tegelijk”, aldus CDA-leider Micheline Paffen. ,,En zeker op het gebied van duurzaamheid zie je dat Amersfoort voor de troepen uit wil lopen.” Als voorbeeld noemt Paffen het plan om als Amersfoort al in 2030 CO2-neutraal te zijn, waar de landelijke overheid haar pijlen richt op 2050. ,,Zo’n groot plan kost heel veel geld, omdat je als stad zaken zelf moet uitzoeken waar je anders kan afwachten wat anderen doen.”

Pittig debat

Het CDA-voorstel is een voortvloeisel van een pittig debat, dat vorige week in de gemeenteraad gevoerd werd. De coalitiepartijen D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie verdedigden de (duurzaamheids)plannen van hun wethouders toen te vuur en te zwaard. Volgens hen is de wereld nooit beter geworden van mensen die afwachten wat anderen doen, en moet er écht wat gebeuren. Maar de oppositiepartijen (naast het CDA vooral Amersfoort2014 en de SP) vonden dat de aandacht hiermee uitgaat naar het verkeerde.

,,Geld dat je uitgeeft aan bijvoorbeeld de aanleg van een warmtenet, kun je niet uitgeven aan het bouwen van extra woningen of investeren in de zorg, waar heel grote tekorten in zijn”, aldus Paffen. Of ze met haar voorstel een meerderheid haalt, valt door de opstelling van de coalitiepartijen (die een meerderheid in de gemeenteraad hebben) nog te bezien.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.