Motie tekst onder artikel


CDA: ‘Kerstbomen inzamelen op 3 januari? Veel te vroeg!’

De jaarlijkse kerstbomeninzameling in Amersfoort moet voortaan niet al op 2 of 3 januari, maar op zijn vroegst op 6 januari worden gehouden. Daartoe roept CDA-raadslid Angeliek Noortman het stadsbestuur op.

Overgenomen uit het AD artikel van Artwin Kreekel 27-01-20, 15:10 FOTO Angeliek de Jong

Volgens Noortman is het goed dat de ROVA ieder jaar aan de straat gezette kerstbomen ophaalt, maar heeft het krap twee, drie dagen na de oudejaarsnacht nog geen zin. ,,De meeste mensen ruimen hun kerstbomen echt nog niet op 2 januari op, met als gevolg dat er op de inzameldag maar weinig buiten staat”, aldus het CDA-raadslid in haar voorstel, waarvoor ze vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een meerderheid voor probeert te krijgen.

Wat Noortman betreft moet de inzamelactie komend jaar dan ook ná 6 januari worden gehouden, de dag dat de kerstvakantie voor de meeste Amersfoorters voorbij is. ,,Bomen die op straat blijven rondslingeren, trekken ander zwerfvuil aan, en zijn brandgevaarlijk.” Volgens de CDA’er zou de gemeente andere inzamelinitiatieven in de stad moeten bewegen hun rondes ook later in januari te houden

MOTIE Jaarlijkse inzameling Kerstbomen en vuurwerkresten
Amersfoort, 28 januari 2020

De raad van de gemeente Amersfoort
overwegende dat:
⦁ De Kerstperiode van 21 december tot 6 januari loopt.
⦁ Het ophalen van kerstbomen een goede actie is.
⦁ De Gemeente Amersfoort en de ROVA de jaarlijkse inzamelactie van kerstbomen en vuurwerkresten op 3 januari organiseerden.
⦁ De meeste mensen hun kerstboom nog niet op 2 januari opruimen.
⦁ Er daardoor weinig kerstbomen op de inzameldag aanwezig bleken te zijn.
⦁ Te laat buitengezette en rondslingerende kerstbomen voor rommel zorgen, ander zwerfvuil aantrekken en brandgevaarlijk zijn.

draagt het college op:
⦁ In 2021 de inzamelactie van kerstbomen na 6 januari te houden.
⦁ Inzamelinitiatieven te bewegen om in dezelfde periode in te zamelen.
⦁ Via de gebruikelijke kanalen, op de website, in de gemeentelijke mededelingen in de Stad Amersfoort, hierover te communiceren.

Angeliek Noortman-Nieuwendijk

CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.