Voorzitter,

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in het Midden-Oosten en de bijeenkomst van het Platform voor Levensbeschouwingen en Religies afgelopen weekend, heb ik er persoonlijk behoefte aan daar iets over te zeggen. Wat ik ga zeggen heb ik met heel veel collega raadsleden afgestemd.

Laten we zorgen dat het conflict in het Midden-Oosten, niet het conflict in onze stad en onze raad wordt. Sinds precies een maand geleden - zaterdag 7 oktober - staat het Midden-Oosten weer in lichterlaaie. Op die dag hebben strijders van Hamas zo’n 1400 Israëli’s vermoord. Om met de wijze Abel Herzberg te spreken: dat zijn 1400 keer één mens.

De reactie van de staat Israël tegen Hamas is al even bloedig. In een poging om Hamas te breken vallen er in Gaza sindsdien onnoemelijk veel Palestijnse slachtoffers. Je hart staat stil als je hoort dat inmiddels al 10.000 Palestijnen het leven hebben verloren. Ook hier geldt: 10.000 keer één mens.

In Nederland en in Amersfoort zorgt deze strijd in Gaza voor veel emotie. Laten we ons hier beperken tot Amersfoort, want dat is de stad waar we wonen en leven. Hier vormen we met elkaar de Raad, het hoogste orgaan van deze stad. Hier, in onze stad, werken we aan een voorspoedig, veilig en welkom thuis voor 161.000 keer één mens.

Hoe mooi was het zaterdagavond, om zeven uur. Op uitnodiging van het Amersfoortse platform voor levensbeschouwing en religies waren heel veel Amersfoorters naar het Burgemeester Brouwerplantsoen gekomen na een ‘oproep tot verbinding en tolerantie’. Moslims, niet gelovigen, Humanisten, joden en christenen.  Verbindend, niet polariserend, sereen en ingetogen. Elkaar opzoekend in plaats van de tegenstellingen te zoeken.

Hoeveel aanwezigen er precies waren weet niemand want het was stikdonker en het regende pijpenstelen. Wel weten we via de diverse sociale kanalen dat burgemeester Bolsius, wethouder Paffen en zo’n tien raadsleden en buitengewoon fractieleden van onder meer GroenLinks, VVD, Beter Amersfoort, Amersfoort 2014, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en CDA Amersfoort aanwezig waren. 

Zij allen luisterden naar verschillende vredelievende teksten uit onder meer de Koran en de Bijbel. Er werden kaarsjes ontstoken en er waren twee indrukwekkende minuten stilte. Waarin we alle doden hebben herdacht.

En juist in deze stilte kon iedereen luisteren naar de onmacht in zijn eigen hart. Nadenkend over al dat leed dat eerst de Israëliërs en nu de Gazanen wordt aangedaan. Voelden we mee met al dat verdriet van joodse en islamitische families. Laat dat geweld alsjeblieft stoppen, zo moet het gros van de aanwezigen gedacht hebben. En laten we in Amersfoort zo wijs zijn om naast elkaar te blijven staan, zo voeg ik er direct aan toe. We waren in het Annie Brouwerplantsoen betrokken bij alle mensen die lijden in het Midden-Oosten.

 Als de aanwezige raadsleden, onder wie ikzelf, even later weer naar huis gaan, nog steeds in de stromende regen, alsof de hemel met ons meehuilt, dan weten we ook dat Amersfoort in het midden van Nederland ligt en niet in het Midden-Oosten. Hier in Amersfoort ligt onze taak, hier onze verantwoordelijkheid. Voor alle 161.000 inwoners van Amersfoort. Of ze nu ongelovig, jood, moslim of christen zijn. Want in Amersfoort wonen geen tweederangsburgers. Hier wonen Amersfoorters.

Jan de van der Schueren
Fractievoorzitter CDA Amersfoort

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.