Recentelijk zijn er op een drietal locaties explosies geweest, met een enorme maatschappelijke impact. Er wordt zelfs al een vergelijking met Rotterdam gemaakt. Direct omwonenden in Vathorst, Soesterkwartier en Liendert voelen zich op zijn zachtst gezegd niet meer op hun gemak. Alle signalen wijzen op drugsgerelateerde criminaliteit. Het CDA is de organisatie gestart om “drugs en de gevolgen van….” op de agenda van de commissie te zetten. Deze incidenten hebben een bespoedigend element. Desondanks willen we voortijdig deze vragen stellen en verzoeken het college deze spoedig te beantwoorden

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:
1. Hoe lang bestaan er signalen van onrust op deze drie locaties waar onlangs explosies geweest zijn (Vathorst, Soesterkwartier en Liendert)?
2. Wat is er in de tussentijd met deze informatie gedaan?
3. Wat zijn de onderzoeksresultaten op dit moment ten aanzien van de onderzoeken naar deze drie locaties waar explosies geweest zijn? Is er een verband met de eerdere autobranden op twee van deze locaties?
4. Hoeveel woningen worden er (nog meer) "geschaduwd" door politie of extra beveiligd door middel van camerabewaking ?
5. Zijn er mogelijk andere druggerelateerde twisten tussen groepen die de media op dit moment (nog) niet gehaald hebben?
6. Is het college van mening dat deze gebeurtenissen lokale incidenten zijn of dat deze excessen door landelijke problemen veroorzaakt worden?
7. Hoeveel mensen in Amersfoort krijgen beveiliging?
8. Wat doet het college er aan om de direct omwonenden in de wijken waar deze problemen spelen zich prettig te laten voelen na de aanslagen?
9. Bent u op de hoogte dat de mensen in Vathorst teleurgesteld zijn dat men vanuit de gemeente niet geïnformeerd wordt omtrent het onderzoek? Hoe gaat u hen hierin tegemoet komen ?
10. Hoe zorgt het college er voor dat de direct omwonenden geen veiligheidsrisico lopen?

Namens het CDA Amersfoort Arie den Ouden
Foto credit: Stad Amersfoort

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.