Wij in Amersfoort richt regelmatig schijnwerpers op mensen uit Amersfoort, Hoogland of Hooglanderveen die al zolang iets speciaals doen dat we denken dat het gewoon is. Als vrijwilliger, betrokken burger of bijzonder talent. Maar niets is gewoon, alles van waarde heeft aandacht nodig. Daarom dus Wij in Amersfoort een initiatief van CDA Amersfoort, een politiek-maatschappelijke vereniging. #vrijwilligers #Amersfoort #womansday2023

WIE BEN JE?
Elly van Westerlaak – Vinke uit “DE-LINIE” (Kruiskamp)

WAAROM DOE JE DIT VRIJWILLIGERSWERK?
Toen ik vanuit Kampen voor mijn man naar Amersfoort verhuisde ben ik bij de peuterspeelzaal van mijn zoon gaan helpen. En toen in ons buurtje woningbouwvereniging Portaal de huizen wilde gaan renoveren, ben ik in de bewonerscommissie gaan zitten. Het buurtje heette toen nog Complex 5, dat vonden we niet klinken. Bij een prijsvraag voor een nieuwe naam gaven een paar gepensioneerde militairen aan dat dit gebied onderdeel van de Waterlinie is geweest. Zo kwamen wij uiteindelijk op de naam “DE-LINIE”.

WAT DOE JE PRECIES EN WAAROM?
Als je je eigen buurt gezellig wil hebben, moet je er wel iets voor doen. Daarom ben ik aan de gang gegaan. Mijn taak is o.a. nieuwe mensen in de wijk verwelkomen en kijken of we samen iets kunnen doen. Soms ook op de bres voor de bewoners staan, zoals toen voor nieuwe woningen achter een groot deel van het speelveld dreigde te verdwijnen. Onder andere door een spandoekactie voor de kinderen heeft de Alliantie een groot deel van het speel- en sportveldje gespaard. Een fijn project waren de schilderijen op de zijgevels nog door Toon Tieland ontworpen. Ander vrijwilligerswerk is de Wijkjury, www.wijkamersfoortjury.nl Erg leuk. Ook ben ik Straatambassadeur. Mensen niet vreemd vinden die anders zijn dan jij, is mijn motto. Daarom ben ik ook lid van www.onbeperktamersfoort.nl Kennen en gekend worden. Je kunt elkaar verrijken.

WAT VOND JE EEN MOOIE ERVARING EN WAT WIL JE NOG BEREIKEN?
Hopelijk kan ik een opvolger vinden voor mijn werk in de Bewonerscommissie, ik doe dit nu zolang, het wordt tijd voor iemand anders. Je moet hiervoor eigenlijk wel in dit buurtje wonen, dus als je iemand weet… Een mooie ervaring? Een keer mocht ik jurylid zijn van de Annie M.G. Schmidtprijs voor voorlezen hier in Amersfoort. Jaren later sprak een oogarts mij aan en zei: “Als jij mij toen niet zo gestimuleerd had bij die voorleeswedstrijd door te gaan met lezen, was ik misschien nooit gaan studeren.” Het was de winnaar van die voorleeswedstrijd. Kijk, dat is toch een cadeautje?

Bas Aghina

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.