"Wij in Amersfoort" richt regelmatig de schijnwerpers op mensen uit Amersfoort, Hoogland of Hooglanderveen die al zolang iets speciaals doen dat we denken dat het gewoon is. Als vrijwilliger, betrokken burger of bijzonder talent. Maar niets is gewoon, alles van waarde heeft aandacht nodig. Daarom dus Wij in Amersfoort een initiatief van CDA Amersfoort, een politiek-maatschappelijke vereniging.

WIE BEN JE EN WAT DOE JE?

Timo Blom en ik ben sinds 1999 vanuit de Ondernemingsvereniging Hoogland penningmeester van het Hooglands Dorpsteam, dat toen door burgemeester Brouwer werd geïnstalleerd. Ook ben ik lid van de verkeerscommissie en de commissie buurtbudget in Hoogland en mag ik voorzitter zijn van bewonersinitiatieven Hoogland en van de overkoepelende BIAN, Bewonersinitiatieven Amersfoort Noord. Deze ziet toe op de toekenning volgens de regels van de buurtbudgetten in Nieuwland, Hoogland, Schothorst en Zielhorst. Ja, dat zijn best wel veel taken, maar als je eenmaal vrijwilliger bent, word je dit bijna vanzelf op meer plekken. Kost eigenlijk niet meer dan een avond in de twee weken aan vergadering. Andere mensen hebben een

postzegelverzameling, ik doe dit al lang voor mijn plezier.

WAT IS HET LEUKE AAN WAT JE DOET?

Als mensen met ideeën komen dan ga ik kijken of het allemaal als goed proces verloopt, volgens de spelregels. Dan stel ik vragen als: hoe heb je onderzocht of jullie idee waar je buurtbudget voor aan wil vragen wel door de mensen gedragen wordt? Ook ben ik nog meldpunt fysieke omgeving voor het wijkbeheer. Als er dan bijvoorbeeld een sinkhole in de weg is dan kan ik kort schakelen met de mensen van de gemeente en komen ze snel in actie. Dat is fijn voor iedereen.

HOE ZIE JE DE TOEKOMST?

Ik wil er wel mee doorgaan zolang de gezondheid het toelaat. In sommige wijken is het wel lastig om nieuwe vrijwilligers te vinden, maar ik durf te zeggen dat er in Hoogland meestal voldoende mensen zijn die dingen willen en kunnen doen. Soms denk ik zelfs dat als Hoogland opeens weer een gemeente zou worden, wij ook redelijk snel dit zelf kunnen regelen met mensen die willen besturen, dingen willen regelen en uitvoeren. Dat is in andere wijken in Amersfoort soms wel anders. Een (oud) dorp zijn heeft zo z’n voordelen.

Als je vrijwilligerswerk wil gaan doen zoals in burgercommissies voor verkeer of zo dan moet je de lat niet te hoog leggen. Je moet toch samenwerken met de gemeente waar zaken begrijpelijkerwijs soms langzamer gaan. En administreren en archiveren moet ook een beetje je hobby zijn. En geduld met elkaar hebben, want je werkt meestal samen met andere vrijwilligers en iedereen doet het voor het algemeen belang.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.