19 oktober 2023

Besluit college over Euroart teruggedraaid

Soms leveren besluiten zoveel negatieve energie op dat er iets aan gedaan moet worden. Dat gebeurde afgelopen week toen de gemeenteraad de twijfelachtige beslissing van het college (Durf, SGP en CU) om het gemeentelijk lidmaatschap van Euroart (€ 5000,- op een begroting van 200 miljoen!) op te zeggen met een motie ongedaan maakte.

Onbegrijpelijk
Euroart is een organisatie die zich bezighoudt met de promotie van kunstenaarskolonies zoals Katwijk. Cultuurwethouder Spek annuleerde in het voorjaar plotseling en zonder overleg het Katwijkse lidmaatschap op Euroart. Dit leidde tot grote teleurstelling en onbegrip bij het Katwijks Museum en Kunstvereeniging Katwijk. Beide kunstpartners vonden het eenzijdig genomen besluit door het college onbegrijpelijk en oliedom. Ze benadrukten dat het voor hen als vrijwilligersorganisaties een enorm verschil maakt als de gemeente deelgenoot uitmaakt van het belangrijke Euroart-netwerk. Sterker nog: het is zelfs een eer en een visiteplaatje voor de gemeente! Want Katwijk had rond 1900, ná Volendam, de grootste kunstenaarskolonie van Europa. En daar is zoveel moois mee te doen. VVV Katwijk heeft zelfs onlangs, met instemming van de gemeente, als speerpunt in het beleid gekozen om Katwijk als kunstenaarskolonie meer onder de aandacht te brengen bij toeristen in binnen- en buitenland.

Het lidmaatschap is een eer en een visitekaartje voor de gemeente!

Geraakt
De afgelopen maanden zijn er diverse pogingen gedaan om het college op andere gedachten te brengen. Zo stelde CDA-raadslid Irene van der Plas vele kritische vragen en vroeg om herziening van het besluit. Tevergeefs! Tot afgelopen donderdag. In een raadscommissie vertelden de Katwijkse kunstsorganisaties aan de raadsleden hoe zij de gang van zaken én de manier waarop er met hen is omgegaan, hebben ervaren. Hoe het hun heeft geraakt.

Gezamenlijk signaal
Als reactie daarop diende Irene van der Plas later op de avond een motie in waarmee de gemeenteraad het college oproept het besluit over het gemeentelijk lidmaatschap van Euroart ongedaan te maken. Zo gaf de raad direct duidelijkheid aan alle betrokkenen. Heel fijn dat deze motie breed werd gesteund, de gemeenteraad gaf hiermee een helder en gezamenlijke signaal af. Bij een aantal partijen klonk de oproep om bij de begrotingsbehandeling ook nog geld vrij te maken voor lokale initiatieven ter promotie van Katwijk als kunstenaarskolonie. Goed om vanaf nu de blik op de toekomst te richten en volop in te zetten om het bijzondere verhaal dat Katwijk als kunstenaarskolonie heeft, verder uit te dragen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.