02 juni 2021

CDA: Relatie- en scheidingsteunpunt nodig in Katwijk

Bij ongeveer 20% van de jeugdzorggebruikers in Katwijk is er een verband te ontdekken met een scheiding. De jeugdbescherming in onze regio meldt zelfs dat 60% van de jeugdzorg wordt veroorzaakt door scheidingen. Dit betekent dat veel kinderen en jongeren problemen ervaren omdat de gezinssituatie verandert. Om dit probleem het hoofd te bieden heeft de gemeente Katwijk sinds deze maand een speciaal steunpunt voor scheidingen en relatieproblemen. 

Voor het CDA is en blijft het gezin belangrijk.

Stabiel gezin
Erg belangrijk dat deze hulpverlening nu meer aandacht krijgt, meent CDA-raadslid Jacco van Duijn. ‘‘Scheidingen en relatieproblemen komen helaas vaak voor. Een stabiel gezin is belangrijk voor het opgroeien van kinderen, maar soms loopt het mis. Het is belangrijk dat er dan hulp en advies geboden kan worden door professionals die oog hebben voor het hele gezin’’.

Professionele hulp
Met de professionele hulp kunnen problemen voor de korte- en langere termijn worden aangepakt. Kinderen en ouders worden geholpen de draad weer op te pakken en kosten voor jeugdzorg worden hierdoor ook verminderd. Dit wordt gedaan door een team met onder andere mediators, maatschappelijk werkers, relatiecoaches en pedagogen. Jacco van Duijn: ‘’Voor het CDA is en blijft het gezin belangrijk. Ik ben blij om te zien dat de hulpverlening ook gericht is op het herstellen van relaties, want dat helpt vooral de kinderen. Relaties kunnen helaas stuk lopen, maar kinderen moeten geholpen worden hier zo min mogelijk problemen van te ervaren’’.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.