04 juli 2023

CDA tegen extra lastenverzwaring

Terwijl de inflatie hard blijft oplopen en veel huishoudens niet meer weten hoe ze de rekeningen moeten betalen dreigen de lokale lasten volgend jaar ook nog eens fors te stijgen. Niet nodig en ongewenst, vindt het CDA: geen extra OZB verhoging voor 2024.

OZB
Het college stelt voor om de OZB (onroerendezaakbelasting) voor 2024 met 5% extra te laten stijgen. Daarmee zouden in 2024 allerlei projecten moeten worden bekostigd. Onlangs werd duidelijk dat Katwijk van het Rijk fors meer geld krijgt, die deze  lastenverzwaring overbodig maakt. Sterker nog: door die bijdrage ontstaat er voor 2024 en 2025 een overschot! 

Niet nodig en ongewenst, vindt het CDA.

Lage lasten
Reden voor CDA woordvoerder financiën Bas Drinkwaard om in het debat, samen met de VVD, ervoor te pleiten om af te zien van de extra OZB verhoging. De totale verhoging van 12,5 % van de OZB voor heel veel van onze inwoners een grote extra kostenpost in een periode waarin alle kosten al ongekend zijn toegenomen. Het CDA geeft prioriteit aan het versterken van de samenleving, de ondersteuning van hen die dat nodig hebben en het in stand houden van voorzieningen in de gemeente. Verhoging van de onroerendezaakbelasting zetten we in als laatste mogelijkheid om de begroting sluitend te krijgen. Dat is nu dus niet het geval.

Na zomer besluit 
Tijdens de discussie werd duidelijk dat de meeste partijen eerst de al aangekondigde discussie over de geplande investeringen willen afwachten. Het CDA zal in de raadsvergadering van donderdag 6 juli aangeven het wijzigingsvoorstel te zullen aanhouden tot bij de begrotingsbehandeling van begin november. Maar het CDA zal zich blijven verzetten tegen de extra verhoging van 5 % van de OZB voor 2024.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.