04 februari 2022

CDA wil meer kansen op hypotheek voor starters

Starters maken op dit moment nauwelijks kans op een eigen woning. Er wordt veel te weinig gebouwd en áls ze al iets vinden betalen ze vaak torenhoge huren omdat ze niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Wat het CDA betreft komt daar verandering in.

Duurhuurders
Deze week werd bekend dat er landelijk een grootschalige proef komt, waarmee ‘duurhuurders’ veel makkelijker in aanmerking komen voor een hypotheek. CDA-woordvoerder wonen Barend Tensen (nr.2 op de kieslijst): “In de praktijk is het nu zo dat, veelal jonge, mensen bijvoorbeeld meer dan 1200 euro per maand betalen en nog geen hypotheek van 800 euro per maand kunnen krijgen. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Je bouwt niets op als je maandelijks zo’n forse huur betaald.” Het gaat om huur in de vrije sector. Verschillende hypotheekaanbieders en de Nationale Hypotheekgarantie doen mee met de proef.

Starterslening
Het CDA Katwijk nam eerder al het initiatief om de starterslening te verhogen van 30.000 naar 50.000 euro en ook beschikbaar te stellen voor nieuwbouw. Die regeling is in november 2021 doorgevoerd. Tensen: “Sindsdien horen we veel positieve verhalen van jongeren die hierdoor nét wel aan een eigen woning zijn gekomen. Als de gemeente met een starterslening het laatste zetje kan geven, dan doen we dat graag. Onze dorpen blijven aantrekkelijk als jonge mensen hier blijven.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.