18 april 2024

CDA zet in op dorps karakter en betaalbare woningen op Valkenhorst

Tijdens de laatste raadsvergadering stond het aanpassen van het bestemmingsplan Valkenhorst op de agenda. Barend Tensen, woordvoerder wonen voor het CDA, benadrukte opnieuw het belang van voldoende betaalbare woningen.

Dorps karakter 
Het CDA gaat voor een nieuwe kern op het oude vliegkamp Valkenburg die een dorps karakter uitstraalt en een passende woningdichtheid heeft. Tensen: “Elke beslissing die het CDA neemt in dit dossier, staat hiervan in het teken. Wat ons betreft komen er in het nieuwe dorp woningen voor alle lagen van onze bevolking en voor elke portemonnee.” Verder moet de wijk volgens het CDA vanaf de start eigen maatschappelijke en culturele voorzieningen hebben.

Betaalbare woningen
Zowel vanuit de Tweede Kamer als vanuit de gemeenteraad zijn er uitspraken gedaan en ambities vastgesteld om meer betaalbare woningen te realiseren, tot wel 65%. Tensen hield wethouder en raadscommissie voor dat deze herziening van het bestemmingsplan een kans biedt om deze ambities duidelijk vast te leggen. Dat staat nu namelijk niet concreet in het bestemmingplan, terwijl de woningnood, zeker wat betreft betaalbare woningen, hoog is.

Voorrang voor eigen inwoners
Begin 2022 heeft het CDA erop aangedrongen om voorrang aan eigen inwoners te geven bij nieuwbouw. Dit zou gelden voor een derde van de sociale nieuwbouw, onder meer op basis van sociaaleconomische binding. Tensen benadrukte dat deze regel zeker ook voor Valkenhorst moet gelden, zodat ook inwoners die al in de gemeente wonen een kans maken.

Bouwen?
Op 28 mei ligt het bestemmingsplan voor Valkenhorst voor bij de Raad van State. Als het plan dan door de rechter onherroepelijk wordt verklaard (geen mogelijkheid meer om in beroep te gaan), kan er eindelijk worden gestart met de bouw van huizen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.