06 juni 2023

Geen torenflats op projectlocatie Havenscharnier!

Afgelopen donderdag ging de gemeenteraad in debat over de gebiedsvisie Havenscharnier, het gebied rond het Prins Hendrikkanaal en het voormalige Rabobankgebouw. Voor het CDA is duidelijk: geen nieuwe torenflats op dit gebied!

Dorps karakter
Het bouwproject Havenscharnier is een kans voor Katwijk voor een mooi stukje gebiedsontwikkeling en om te bouwen aan een dorp waar mensen zich thuis voelen. Gebiedsontwikkeling die past bij de omgeving en recht doet aan het karakter van onze dorpen. Woordvoerder Barend Tensen gaf in het debat aan dat hij die balans mist.

40 meter of hoger
Tensen: “Drie torenflats met hoogte-accenten van 40 meter of hoger, zoals op de eerste tekeningen te zien was, is wat dat betreft een horrorscenario.” Een scenario, ook, waar niemand in Katwijk aan Zee op zit te wachten, zie ook de inbreng van de wijkraad en andere betrokkenen. Tensen: “De Hoornesflats verdwijnen op den duur, maar we krijgen er misschien drie torenflats voor terug die nog hoger zijn. Dat moeten we zien te voorkomen.” Uit de verdichtingsvisie, een eerder door de raad vastgesteld beleidsdocument over hoogbouw en woningdichtheid, blijkt bovendien dat massale hoogbouw niet nodig is om de afgesproken 2500 woningen ‘binnendorpelijk’ te realiseren.

Het CDA gaat voor een mooie combinatie van woningbouw en een prettige leefomgeving.

Participatie
Kansen om het project bij te sturen komen er gelukkig nog. Onder druk van meerdere partijen zegde de wethouder toe om ruim vóór het bestemmingsplan de plannen aan de raad voor te leggen. Tensen: “Dat is goed nieuws. Bij het betrekken van omwonenden en de gemeenteraad is heel veel misgegaan. Dit geeft ons als raadsleden de kans om de vele zorgen die bij omwonenden leven onder de aandacht van het gemeentebestuur te brengen. Het CDA gaat voor een mooie combinatie van woningbouw en een prettige leefomgeving.”

Zorgen
Zowel tijdens de eerste als de tweede meespreeksessie in de gemeenteraad bleek dat er veel zorgen leven bij omwonenden. Bijvoorbeeld rond erfgoed (‘waar blijft het maritieme karakter?’), sociale leefomgeving, parkeren en groen, maar ook over het grondwater, verzakkingen, wind, tocht en trillingen. Het CDA ondersteunt daarnaast de oproep van winkeliers in het gebied om hen actief bij te staan bij het zoeken naar vervangende winkelruimte. Tensen: “Want anders kan er helemaal niet gebouwd worden.” Op 15 juni besluit de raad over de gebiedsvisie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.