19 september 2023

Gemiste kans op groene buffer Valkenhorst en N206

De ontwikkeling van Valkenhorst (woningbouw op het oude Vliegkamp) komt steeds dichterbij. Op donderdag werden de eerste schetsen van de Limesbuurt voorgelegd, het eerste project op het gebied. Het CDA heeft, samen met de PvdA en Gemeentebelangen en met steun van D66 en KiesKatwijk, een allerlaatste poging gedaan voor een mooie groene verbinding met Valkenburg.

Groen en ruimte
In het debat toonde het CDA zich blij met de voorgestelde 80% betaalbare te bouwen woningen. Op andere onderdelen was de partij kritisch. De voltallige raad had eerder de wens uitgesproken om meer groen en ruimte te creëren tussen de N206 en de woningen aan de rand. Dit is van groot belang voor zowel de inwoners van Valkenburg, die een groene verbinding met Valkenhorst willen zien, als voor de toekomstige bewoners aan de zijde van de Rijnlandroute, om de geluidsoverlast te beperken. Het is namelijk een héle drukke weg.

We hebben maar één kans om dit goed te doen, laten we die dan ook pakken.

Landschappelijke uitwerking?
Van de beloofde 'landschappelijke uitwerking' bleef helaas weinig over: op de tekeningen is slechts een karig strookje te zien. In het wijzigingsvoorstel, dat woordvoerder Barend Tensen donderdag indiende, riep het CDA het gemeentebestuur daarom op om zich in te spannen om de oorspronkelijke wens van de raad beter uit te werken in de concrete bouwplannen: een brede bufferstrook. De wethouder en o.a. de coalitiepartijen Durf, ChristenUnie en SGP, voelden hier echter niets voor.

Teleurstellend
Tensen: “We hebben maar één kans om dit goed te doen, laten we die dan ook pakken. Teleurstellend dat niet alle partijen die urgentie voelen.” Het CDA blijft zich inzetten voor een groen en gastvrij Valkenhorst, met voldoende betaalbare woningen, en blijft strijden voor de belangen van de Valkenburgers én de mensen die in de nieuwe dorpskern gaan wonen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.