24 januari 2024

Inwoners niet gehoord over invoeren betaald parkeren

In de gemeenteraad van donderdagavond werd pijnlijk duidelijk dat inwoners niet goed meegenomen zijn in het voorstel van het college om op veel plekken in onze gemeente, zoals in het centrum van Rijnsburg en rond het Hoornesplein, betaald parkeren in te voeren. De raadszaal zat vol met inwoners die over deze ingrijpende plannen gelezen hadden in de krant en totaal niet begrijpen waar dit voor nodig is. Zeer terecht! De paar filmpjes op sociale media zijn verre van voldoende. Het CDA Katwijk vindt het onbegrijpelijk dat zo’n ingrijpend besluit bij de gemeenteraad wordt neergelegd zonder goede participatie met onze inwoners. Terwijl draagvlak onder de inwoners voor het CDA cruciaal is voor zo’n ingrijpende maatregel.

Straks overal betaald parkeren?
Het college denkt door betaald parkeren in te voeren meer huizen te kunnen bouwen. Maar veel inwoners zien nu al allerlei problemen in hun buurt die alleen maar erger worden. Daarbij is betaald parkeren voor lang niet iedereen op te brengen. Zo werd door een inwoonster duidelijk verwoord in de vergadering. Ook vrezen veel inwoners een waterbedeffect, wat ervoor zorgt dat we uiteindelijk in alle wijken betaald parkeren krijgen.

Bedreiging voor winkelcentrum
Grote zorgen werden er geuit door winkeliers van de Hoornespassage, uit de Hoftuin en bijvoorbeeld Apotheek Sloothaak. Zij vrezen dat veel bezoekers het centrum en bijvoorbeeld de apotheek gaan mijden als ze moeten betalen voor het parkeren. Terwijl het grote voordeel van het Rijnsburgse centrum en de Hoornespassage juist is dat je dichtbij kunt parkeren en zo de grote boodschappen goed kunt combineren met een bezoek aan de andere leuke winkels of de apotheek. Dat behouden is cruciaal voor de leefbaarheid van ons dorp, vinden we als CDA Katwijk. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.