08 september 2021

Op bezoek bij de Zanderijtuinders 2.0

Wie tot vorig jaar, via de ingang tegenover het Shell-station aan de Provinciale weg in Katwijk, een kijkje nam in de Duinvallei kwam op een kale vlakte uit met veel puin. Een jaar later herleeft hier het tuindersverleden en kun je er genieten van groen, groen en nog eens groen. En dat dankzij initiatiefnemer Gerard Bol, SpraakMaker, die ook coördinator is van dit aansprekende project. Reden genoeg voor CDA-raadsleden Barend Tensen, Irene van der Plas en steunfractielid Debby Minnee - van der Geer om een rondje te maken over het terrein.

Jong en oud
Zo'n 30 schooltuinen en gezinstuinen, bloemen, fruit en groente, een wijngaard, het mini voedselbos Katwijk, een talud met boomstammentrappen voor een mooi overzicht: het is allemaal te vinden op dit uitgebreide perceel in de Zanderij. Gerard kent iedereen die bezig is in de tuintjes en iedereen kent Gerard. Kinderen komen op hun fietsen aan en plukken aardbeien op hun landje, een ander komt met twee kroppen sla aan. Een mevrouw laat trots haar mandje met producten uit 'eigen tuin' zien en een jonge vader wandelt met de kinderwagen het terrein op. "En dat is precies de bedoeling", vertelt Gerard enthousiast. "Jong en oud is hier bezig. Ik geef zelf ook wekelijks les aan schoolklassen, de kinderen nemen weer opa's en oma's mee, er zijn hier soms meer dan 100 vrijwilligers aan de slag!"

Mooi om zo het verleden van deze plek levend te houden. Tot maart 2028 kan dit tijdelijke initiatief bloeien.

We wandelen langs 30 historische fotopanelen die het verhaal van de Zanderij en haar historische tuinders in beeld brengen. Mooi om zo het verleden van deze plek levend te houden. Tot maart 2028 kan dit tijdelijke initiatief bloeien en daarna wordt de grond, zoals is afgesproken, weer teruggeven aan de gemeente. "Maar tot die tijd kunnen kinderen en krasse knarren hier schoffelen, zaaien, planten, oogsten en groen ervaren. Met hulp van fondsen en ondernemers hebben we al veel gerealiseerd", aldus de trotse initiatiefnemer.

Verbinding
"Willen jullie soms een pompoen mee?", vraagt iemand ons. Met een vracht aan informatie, pompoen en het boek "Twee palen brood en één kruik koffie" (over het boeiende tuindersleven op de Zanderij) gaan we op huis aan. Maar dan weten we allang dat dit een verbindende plek is, dat verleden en toekomst hier elkaar aanraken, dat mensen het fijn vinden samen te komen (zoals ook bij: Stichting MaatjesopMaat met hun Hortus Kariva) en samen te werken, dat groen en duurzaam in een versteende omgeving van levensbelang is. Als fractie van CDA Katwijk zien we dit graag: nu, maar ook in het Katwijk van morgen. Daar zetten wij ons voor in!

Vind je het een leuk idee om de CDA-fractie ook eens uit te nodigen voor een praatje of een rondleiding? Mail naar: fractie@cdakatwijk.nl

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.