06 februari 2024

Tensen: hulp voor koopstarters met klein budget

Het is voor starters in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg bijna onmogelijk om een woning te vinden. Al in juli 2020 vroeg CDA-woordvoerder wonen Barend Tensen aan het gemeentebestuur om de starterslening te verhogen en of de lening ook voor nieuwbouw kan gelden. Dat blijkt een succes.

Starterslening
Het aantal aanvragen is sindsdien flink gestegen en er worden er nog meer verwacht. Daarom wordt nu door het gemeentebestuur voorgesteld om het fonds flink aan te vullen. Tensen: “We kennen de zorgen over mogelijk prijsopdrijvend effect, maar voor het CDA wegen de voordelen van deze regeling - meer woonkansen voor starters - zwaar. Als we onze gemeente sociaal en economisch aantrekkelijk willen houden, is het van belang dat juist onze jongeren en startende huishoudens zich hier kunnen vestigen."

Daar zetten we ons keihard voor in.

Kansen
De starterslening biedt starters met een klein budget de kans om een eigen woning in Katwijk te kopen, als het ware een ‘tweede hypotheek’. Hiermee kunnen ze het verschil tussen de maximale hypotheek en de totale kosten voor de aankoop van een woning overbruggen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.