07 mei 2023

Woningen zijn om in te wonen en niet om mee te cashen!

Donderdag stemt de gemeenteraad over spelregels voor grenzeloze huizenhandel. Een langgekoesterde wens van het CDA gaat in vervulling.

Starters en jonge gezinnen
Na lang aandringen van het CDA en steeds meer andere partijen onderneemt het gemeentebestuur actie. Gelukkig maar, want steeds meer woningen worden door externe investeerders aan de markt onttrokken die uitermate geschikt zijn voor starters, jonge gezinnen en andere woningzoekenden. De Rijnmond flats, witte huisjes achter de Princestraat, Voorstraat, Oranjedam en omgeving Vuurbaakplein, zijn enkele voorbeelden. Woordvoerder wonen en fractievoorzitter Barend Tensen: “Laten we zuinig zijn op onze schaarse huizen. Wonen is een basisrecht en niet alleen iets voor de ‘happy few’.”

Sociale samenhang
Raadslid Irene van der Plas: “Het gaat er niet alleen om dat jongeren geen woning kunnen krijgen, maar ook om de sociale samenhang die verdwijnt in de buurten. Mensen ervaren dit echt als een verlies.” Steeds meer B&B’s ontstaan namelijk in gewone huizen en de veiligheid in de buurt gaat enorm achteruit. Bijvoorbeeld door snel rijdende auto’s waardoor kinderen die oversteken, in een normaal kinderrijke buurt, gevaar lopen. 

Tensen: "Als de woningnood  zo hoog is moeten er scherpe politieke keuzes gemaakt worden."

Ook is er sprake van overlast van vakantiegangers die vaak tot diep in de nacht een feestje bouwen terwijl ‘vaste’ buurtbewoners s’ochtends vroeg gewoon weer aan het werk moeten. Vaak is het onduidelijk voor buurtbewoners waar ze terecht kunnen voor hulp bij klachten. Met de nieuwe spelregels, die in ieder geval 4 jaar gaan gelden en tussentijds worden geëvalueerd, hoopt het CDA dat de rust en veiligheid terugkeren.

 Balans met toerisme
Concreet betekent het voorstel dat wie een woning toeristisch wil verhuren zich moet registreren (dit was voorheen niet verplicht) en dat er een maximumaantal verhuurdagen per jaar komt: 63. Het CDA benadrukt wel dat er werk gemaakt moet worden van een goede regeling voor logiesverstrekkers en dat er nog steeds kansen moeten zijn voor extra toeristisch (hotel)aanbod. Tensen: “Toerisme levert een belangrijke bijdrage aan de economie van onze gemeente en daar mogen we trots op zijn. Als de woningnood echter zo hoog is moeten er scherpe politieke keuzes gemaakt worden.”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.