11 juli 2023

Zet eindejaarsevenement SKA niet bij het oud vuil

Afgelopen donderdag heeft het CDA er samen met GemeenteBelangen, D66 Katwijk, PvdA en KiesKatwijk bij het gemeentebestuur voor gepleit om SKA financieel op weg te helpen bij hun traditionele eindejaarsevenement. Helaas bleek hier geen meerderheid voor.

Talentontwikkeling
Al meer dan 20 jaar verzorgt SKA het eindejaarsfeest. Wat begon als een evenement om de veiligheid te waarborgen is uitgegroeid tot een kans voor vele jongeren om hun talent te ontplooien. "SKA heeft zich bewezen als een betrouwbare partner, waar ouders hun ‘jongeren’ met een gerust hart naar toe laten gaan", liet ook burgerraadslid Remco van Zuijlen in een eerdere sessie weten.

Illegale feesten
Hoewel jongeren ook op andere manieren hun vertier zoeken, is het volgens het CDA te vroeg om te stellen dat er van SKA als veiligheidsmaatregel geen sprake meer is, zoals het gemeentebestuur stelt. In 2021 waren er nog rellen en in 2022 zaten we met z’n allen thuis vanwege de coronamaatregelen. Woordvoerder Dick Oudwater wierp tijdens het debat tegen dat er afgelopen jaarwisseling meerdere illegale feesten waren. “Is dit dan het nieuwe normaal?”, vroeg hij zich af.

Toekomstbestendig
Gezien de toegevoegde waarde maar in het besef dat we ook kritisch moeten kijken of het evenement toekomstbestendig is steunde het CDA het voorstel om een voorschot beschikbaar te stellen, mits er een evaluatie met alle betrokken partijen komt. Oudwater: “De tijden zijn veranderd, door corona en de economische gevolgen van de Oekraïne oorlog vragen leveranciers en ondernemers steeds vaker de af te nemen diensten gedeeltelijk of geheel voor te financieren.”

Dit was geen reclame voor de lokale politiek.

Ziel en zaligheid
Het mocht niet baten. Het tegenvoorstel van de raadsfractie van Durf vroeg om een terugbetalingsgarantie tot op de euro nauwkeurig. Een brug te ver voor het CDA. Immers: stel dat de inkomsten door omstandigheden ietsje tegenvallen? Oudwater: “Dit gaat om meer dan alleen keiharde financiële garanties, maar over een evenement waar vrijwilligers jarenlang hun ziel en zaligheid voor hebben gegeven.” Ondanks verwoede pogingen om tot een gezamenlijk tekstvoorstel te komen hield Durf voet bij stuk. Helaas: hierdoor moet SKA nu tot september wachten op duidelijkheid. 

Schorsing
De schorsing van ruim 2,5(!) uur ging uiteindelijk vooral op aan spoedoverleg tussen de coalitiepartijen (Durf, SGP en ChristenUnie). Fractievoorzitter Barend Tensen: ‘Jammer, je hoopt dat zo’n avond vooral over SKA gaat, hun toekomst en hoe de gemeenteraad kan meedenken. Dit was geen reclame voor de lokale politiek.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.