02 februari 2024

Bezorgde CDA-fracties stellen kritische vragen over Jeugdhulp Haaglanden

In een gezamenlijke inspanning hebben CDA-vertegenwoordigers uit Delft, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Westland en Zoetermeer hun zorgen geuit over de recente ontwikkelingen binnen het regionale samenwerkingsverband Jeugdhulp Haaglanden. Aanleiding is het vertrek van gemeente Den Haag uit de ambulante jeugdzorg en de mogelijke gevolgen daarvan voor de overige gemeenten in de regio Haaglanden. 

Optimale zorg voor ieder kind 

Voor het CDA blijft het streven onveranderd: het leveren van de beste en meest passende zorg voor ieder kind in de regio. De aanstaande toename van druk op de kosten van de jeugdzorg roept vragen op over het behoud van kwaliteit. Op dit moment is er een open house constructie, waarvan het CDA wil weten of iedere aanbieder hierin kan meedingen. Het CDA wenst helderheid over de deelname van zorgaanbieders en vraagt zicht af aan welke kwaliteitseisen zorgaanbieders moeten voldoen. Tevens wordt de vraag gesteld of alternatieve constructies wenselijk en noodzakelijk zijn, met als centrale vraag of de huidige organisatie van jeugdzorg in de regio Haaglanden optimaal is.   

Toegang tot zorg en sterke gemeenschappen  

Het CDA hecht groot belang aan een goed gereguleerde toegang tot de jeugdzorg. De partij overweegt of het altijd noodzakelijk is om een kind te laten behandelen, of dat er ingezet moet worden op het versterken van ondersteuning vanuit de naaste omgeving, met als doel het vormen van sterkere gemeenschappen rondom het kind. Het CDA omarmt het principe 'it takes a village to raise a child', waarbij ook een verantwoordelijkheid ligt bij de gemeenschap om kinderen veilig en gezond te laten opgroeien. De partij stelt zich de vraag of jeugdzorg alleen ingezet moet worden als dit passend is.   

Toewijding aan jeugdzorg 

Het CDA blijft zich onverminderd inzetten voor de jongeren en gezinnen die zorg en hulp nodig hebben, met de garantie dat geen enkele overheidsmaatregel of beleidswijziging hun toegang tot de beste hulp zal belemmeren. Het CDA kijkt uit naar de antwoorden op de vragen en hoopt op voortdurende regionale samenwerking binnen de regio Haaglanden om gezamenlijk stappen te zetten in het belang van de jeugdzorg.  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.