24 oktober 2023

CDA wil inzicht in impact problemen jongerenvervoer

Dagelijks maken jongeren in onze gemeente gebruik van jongeren- en leerlingenvervoer. Zo kunnen zij met een beetje extra ondersteuning meedoen in onze samenleving. Recent kwamen berichten over chaos en tekorten jongerenvervoer in het landelijke nieuws. “Als CDA vinden wij het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om mee te doen in onze samenleving, sommige mensen hebben daar iets meer ondersteuning bij nodig. We zijn dan ook blij dat deze vervoersvoorziening beschikbaar is voor jongeren, maar we blijven wel alert op de kwaliteit van dit vervoersaanbod”, legt CDA-fractielid Jorrit Koster uit.

De landelijke berichten waren dan ook aanleiding voor de lokale fractie om opheldering te vragen over de staat van het jongeren- en leerlingenvervoer in onze gemeente. “Het behoort tot het normale fatsoen dat we zaken als leerlingenvervoer goed op orde hebben” aldus Koster.

Het CDA heeft gevraagd hoe vaak het vervoer te laat is en hoeveel klachten er het afgelopen jaar zijn geweest. “Vorig jaar kregen we als gemeenteraad verontrustende berichten hierover. De wethouder gaf toen aan stappen te willen zetten richting verbetering. Ik hoop dat we in deze gemeente, ondanks het negatieve landelijke beeld, toch verbeteringen zien", sprak Koster hoopvol uit. Vorig jaar deed het college een aantal toezeggingen om stappen richting verbetering te maken. Het CDA is dan ook benieuwd wat de stand van zaken.  “Wij vinden het van groot belang dat het college alles in het werk stelt om kwetsbare groepen in onze gemeenschap te beschermen, zéker als dat gaat om kwetsbare jongeren die voor hun deelname aan onze maatschappij grotendeels afhankelijk zijn van deze gemeentelijke voorziening." zegt commissielid Koster.

 

Ouderpanel en brede impact

Als het leerlingenvervoer vooraf niet duidelijk communiceert, te laat komt of niet komt opdagen, brengt dat het ritme van gezinnen uit balans. Ouders kunnen daardoor niet of later naar hun werkafspraken en jongeren komen te laat of helemaal niet op school. Het CDA vraagt aandacht voor de bredere impact voor gezinnen als gevolg van chaos in het leerlingenvervoer. Ook vraagt de partij wat de wethouder met de suggestie van het CDA om een ouderpanel op te richten heeft gedaan. “We moeten er niet alleen zijn voor onze jongeren maar ook hun ouders en gezinnen. "Een ouderpanel is een goede manier om een nauwe band met ouders op te zetten en samen deze problemen het hoofd te bieden” geeft Koster aan.

CDA Leidschendam-Voorburg is voorstander van een breder gesprek over jeugdzorg, de impact op gezinnen en de rol van ouders in de opvoeding. Koster: “Ook deze gezinnen maken deel uit van onze samenleving en in een samenleving moet je elkaar steunen en op elkaar kunnen rekenen. Als gemeente moeten we deze gezinnen dan steunen waar nodig, deze gesprekken moeten helpen om inzicht te krijgen. Het leerlingen- en jongerenvervoer moet er zijn voor alle jongeren die het nodig hebben. Daar moet je streng in zijn om misbruik te voorkomen maar het mag absoluut niet doorschieten. Deze gezinnen rekenen daarvoor op ons en moeten kunnen vertrouwen op onze steun” besluit Koster.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.