03 juli 2023

CDA wil vaart bij jongerenparticipatie

Gemeente Leidschendam-Voorburg heeft nog geen jongerenraad of jeugdburgermeester, terwijl steeds meer gemeenten in ons land dat wel hebben. CDA Leidschendam-Voorburg ziet dat graag anders, en ziet dan ook graag dat er meer vaart wordt gemaakt op het onderwerp jongerenparticipatie.

“Het CDA heeft altijd aangegeven dat participatie uit de hele samenleving van groot belang is. Als overheid moeten we ons oor te luisteren leggen bij de maatschappen. Alleen zo horen we waar mensen tegenaan lopen en welke ideeën zij hebben, dat geldt voor jongeren net zo goed als voor ouderen”, aldus Jorrit Koster, raadscommissielid van CDA Leidschendam-Voorburg. “Voor veel jongeren is ‘de overheid’ een ver-van-mijn-bed-show, terwijl er wel besluiten vallen die invloed hebben op hun leefomgeving. Vaak zitten ze vol ideeën over wat beter kan of moet, maar weten ze de weg naar de overheid nog niet zo goed te vinden. Het is daarom essentieel dat jongeren een plek aan tafel krijgen in onze gemeente. Het is niet voor niets dat CDA Leidschendam-Voorburg in het verkiezingsprogramma de behoefte uitsprak voor een jeugdburgemeester met een jongerenraad, die zich met de burgemeester inzet om de gemeente en de jeugd dichter bij elkaar te brengen.” 

Jongeren zijn op allerlei manieren betrokken bij de maatschappij. Middels verenigingen, als mantelzorger, via school/opleiding, bij hun vrienden, met hun werk. Kijk bijvoorbeeld naar de jongeren in Stompwijk die gezamenlijk het 3-daagse Summerland-festival organiseren. Het is dan ook niet meer dan logisch zijn als zij zich ook betrokken voelen bij de lokale politiek, en weten dat de lokale politiek zich ook om hun bekommert.

De gemeente zet nu de eerste stappen met betrekking tot jongerenparticipatie. Zo heeft de wethouder onlangs met enkele raadsleden en jongeren het #Mijnstemtelt-manifest ondertekend, om uit te spreken dat jongerenparticipatie van groot belang is. “Als CDA zijn we blij dat de wethouder op deze manier laat zien dat jongerenparticipatie belangrijk is. Het kan echter niet bij het tekenen van een manifest blijven." Ook vraagt het CDA het college om wat concreter de ambities uit te spreken. “Een gesprek met jongeren is nodig, zodat jongeren zelf kunnen aangeven hoe zij betrokken willen worden", aldus Koster. “Als gemeenteraad moeten we wel kaders stellen aan wat belangrijk is bij jongerenparticipatie, een gesprek zonder duidelijke missie draagt niet voldoende bij aan effectieve en structurele participatie”. 

Daarom dient het CDA een motie in om met de gemeenteraad randvoorwaarden te benoemen voor succesvolle jongerenparticipatie. “Wij vragen de wethouder om samen met jongeren uit te werken hoe die participatie op een laagdrempelige manier kan worden vormgegeven, waarbij de veelzijdigheid van jongeren in onze gemeente en hun ambities wordt afgespiegeld.”

Het CDA vraagt zich vooral af hoe de gemeente deze stappen naar de buitenwereld gaat zetten. “De gemeente is al 3 jaar met zichzelf in gesprek over jongerenparticipatie met grote ambities, maar er is nog steeds geen jongerenraad of -burgemeester. Met onze motie bieden wij randvoorwaarden die volgens ons cruciaal zijn voor succesvolle jongerenparticipatie. Daarmee geven wij de wethouder de opdracht om samen met jongeren zo snel mogelijk de gewenste jongerenparticipatie op poten te zetten. De jeugd heeft de toekomst, nu moeten we alleen nog naar ze luisteren”, besluit Koster.  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.