09 augustus 2023

Leegstand is achteruitgang

Berichten over leegstand van winkel- en horecapanden in het Huygenskwartier en Damcentrum baren de CDA fractie zorgen. “Horeca en winkels vervullen een belangrijke rol in de aantrekkingskracht van onze dorpskernen. Zeg nou zelf, een centrum met lege panden in plaats van leuke winkels en gezellige terrassen is toch veel minder aantrekkelijk dan een plek waar mensen graag komen om elkaar te ontmoeten?”, licht CDA-raadslid Lieke Muller toe.

Aan Herenstraat 68 in Voorburg staat al 2 jaar een pand leeg waar Italiaans restaurant Fratelli zich zou gaan vestigen. In het Damcentrum wachten Sluiskant 20 en de aangrenzende Damstraat 1 en Damstraat 15 al 10 jaar tot de deuren van Spaans restaurant Que Pasa open gaan. Muller begrijpt er niks van: “Het is toch zonde dat op zulke A-locaties in onze centra panden langere tijd leeg staan, terwijl een hardwerkende ondernemer daar een mooi bedrijf kan vestigen dat bijdraagt aan de sfeer, veiligheid en lokale werkgelegenheid? Een bruisend centrum waar van alles te beleven valt trekt ook meer dagjesmensen en zorgt voor een veiliger gevoel dan een centrum met veel leegstand. Wat dat betreft is leegstand achteruitgang, en dat moeten we niet willen in onze mooie gemeente”. Afgelopen jaar is een nieuw terrassenbeleid ingegaan, waarbij de terrassen in onze historische centra moeten bijdragen aan de algehele uitstraling van het gebied. Langdurige leegstand past volgens het CDA niet in de gewenste uitstraling van een bruisend centrum.

Verschillende horeca-ondernemers uit Damcentrum en Huygenskwartier geven aan best te balen van deze leegstand. "Als je een nieuwe zaak opent duurt het even voor je open kunt. Ook kan er best eens een tegenvaller zijn. Maar dat er nu twee panden met horeca-bestemming op een prachtlocatie jarenlang niet worden gebruikt is wel erg jammer. Er staan genoeg ondernemers te trappelen om op die locatie een mooie zaak te openen. Als er een mooie zaak op deze locaties opent, dan heeft dan een aanzuigende werking waar we allemaal baat bij hebben”, redeneert een ondernemer uit de buurt. “Woon je zelf liever in een centrum met lege panden, of in een centrum met veel gezelligheid en bedrijvigheid? Ik weet het wel hoor, want die leegstand is ook niet goed voor de uitstraling en de sfeer hier” reageert een bewoner van het Damcentrum.

Het CDA wil van het college weten welke winkel- en horecapanden 3 maanden of langer niet operationeel zijn en of het college bereid is om met ondernemers te kijken om langdurige leegstand aan te pakken. De partij vraagt ook naar de mogelijkheden van een leegstandverordening, om langdurige leegstand en verpaupering tegen te gaan.

Herenstaat 68, Voorburg staat al twee jaar leeg
Sluiskant 20, Leidschendam staat al 10 jaar leeg

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.