04 juli 2023

Motie CDA over bewaakte fietsenstallingen unaniem aangenomen

Veilig je fiets kunnen stallen en die ook weer terug kunnen vinden is een groot goed. In de raadsvergadering van 4 juli is de CDA motie voor bewaakte fietsenstallingen unaniem aangenomen. In de motie roept de partij de wethouder op om in kaart te brengen welke hotspots, zoals bijvoorbeeld winkelkernen en OV haltes/stations, in aanmerking komen voor een bewaakte fietsenstalling.

“We wonen in een mooie, maar dichtbevolkte gemeente. De komende jaren zal het aantal inwoners én bezoekers in onze regio toenemen, maar de vierkante meters die we beschikbaar hebben neemt niet toe. Al die mensen moeten van A naar B, en iedereen begrijpt dat dat niet allemaal met de auto kan. Om mensen aan te moedigen de auto te laten staan, moeten we het gebruik van fiets en OV aantrekkelijker én toegankelijker maken”, lichtte CDA-raadslid Lieke Muller deze motie toe. “Uit onderzoek blijkt dat het zogeheten last mile mobility, oftewel de laatste kilometer op de reis naar huis, bepalend is voor welk vervoermiddel je gebruikt. Als we zorgen dat het op die cruciale laatste kilometer aantrekkelijker wordt om de fiets te pakken, omdat je weet dat die bij terugkomst nog veilig staat te wachten waar je ‘m hebt achtergelaten, dan hebben we de eerste stap naar een aantrekkelijke én duurzame mobiliteitsmix al te pakken”.

De bakfiets en e-bike zijn niet meer uit het Nederlandse straatbeeld weg te denken, maar liefst 57% van de nieuw verkochte fietsen vorig jaar was een e-bike. “Met doorgaans nieuwprijzen vanaf tweeduizend euro voor een bakfiets of e-bike zijn dat kostbare fietsen die je niet graag zomaar onbewaakt bij een winkelcentrum of station achterlaat”. ANWB, de grootste fietsverzekeraar van Nederland ontving in 2022 ruim 11.000 meldingen van gestolen fietsen, terwijl de organisatie een jaar eerder nog ‘maar’ 6000 meldingen van gestolen fietsen registreerde.

De motie, mede ingediend door GroenLinks, GBLV, SP, ChristenUnie en VVD, kon dan ook rekenen op steun van de gehele raad. De wethouder zal in het eerste kwartaal van 2024 rapporteren welke locaties in aanmerking komen voor een bewaakte fietsenstalling, en wat nodig is om die bewaakte fietsenstallingen te realiseren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.