08 oktober 2018

CDA kiest voor een andere richting dan waar het vuur heen gaat

Het cda heeft de volgende artikel 33 vragen gesteld over de vragenlijsten die de gemeente heeft gestuurd naar omwonenden van de vreugdevuren aan de Broekweg en de Marathonweg:

Vrijdag 14 september heeft de gemeente een brief gestuurd naar de omwonenden van de geplande vreugdevuren tijdens de jaarwisseling, locatie de Broekweg en de Marathonweg. Daarbij stelt de gemeente dat er jaarlijks ontheffing voor beide vreugdevuren wordt ontleend onder voorwaarden en dat deze voorwaarden tot stand komen na goed overleg met de beide organisatoren. 

Aan de hand van een vragenlijst werden bewoners tot en met 30 september in de gelegenheid gesteld om hun ervaringen met de gemeente te delen hoe men de vreugdevuren ervaart. 

Het CDA merkt op dat een dergelijke vragenlijst vorig jaar ook rond deze tijd van het jaar eerder werd verstuurd naar omwonenden en dat er slechts in beperkte mate gebruik van werd gemaakt. Daarnaast lijkt met de stellingname van de gemeente in de verstuurde brief dat de gemeente jaarlijks ontheffing verleent onder voorwaarden en dat die totstandkomen na overleg met de beide organisatoren en dus niet met de overige omwonenden dat de ontheffing los van de uitkomsten van de vragenlijsten wordt verleend. 

Omwonenden die vorig jaar zagen dat er maar een krappe meerderheid voor was en toch alles door ging zoals altijd kunnen de indruk krijgen dat er niks gedaan wordt met de uitkomsten van de vragenlijst.Naar aanleiding van bovenstaande heeft het CDA de volgende vragen:

1. Kan de gemeente de omwonenden van de vreugdevuren op alternatieve manieren meenemen in het stellen van voorwaarden van de mogelijke verlening tot ontheffingtijdens de vreugdevuren? Zo ja, op welke manieren? Zo nee, waarom niet?

2. Kan de gemeente onderzoeken of de huidige vragenlijst die wordt verwerkt door Kenniscentrum MVS daadwerkelijk in kaart kan brengen hoe de vreugdevuren tijdens de jaarwisseling door de omwonenden zijn ervaren? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

3. Kan de gemeente in de toekomst de omwonenden van de geplande vreugdevuren in een eerder stadium betrekken bij het proces, zodat het niet de schijn heeft dat de ontheffing reeds verleend is zonder de omwonenden nog actief in dit proces mee te nemen? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.