01 september 2021

Markkanaal zorgt voor droge voeten

Alwijn ten Cate heeft met het Oosterhoutse CDA gemeenteraadslid Ruben Jacobs het Markkanaal bezocht. Het waterschap neemt het beheer van dit kanaal over van Rijkswaterstaat. Zonder dit kanaal zou de rivier de mark weleens kunnen overstromen. Bovendien heeft het kanaal een belangrijke rol in de 2e Wereldoorlog gespeeld.

Droge voeten dankzij het Markkanaal

In vorige artikelen heb ik uitgelegd hoe belangrijk het is oom zoveel mogelijk water vast te houden in verband met droogte. We zien alleen ook steeds meer heftige hoosbuien die tot wateroverlast kunnen leiden. Denk bijvoorbeeld aan Limburg een tijdje geleden. Een belangrijke taak van het waterschap is om ervoor te zorgen dat de boel niet overstroomt. Dit doen we door dijken maar ook door ruimte voor water op andere plekken te maken. Dit is door het graven van het Markkanaal al in 1905 gedaan. Dit kanaal verbindt de Mark met het Wilhelminakanaal en loopt van Terheijden naar Oosterhout. Als het hard regent dan kan er extra afvoer van water in dit kanaal geborgen wordt. Ruben en ik zijn bij Ter Aalst bij het kanaal wezen kijken omdat het Waterschap Brabantse Delta het beheer van het kanaal overgedragen krijgt van Rijkswaterstaat. De Mark was al in beheer maar het kanaal niet. Dit zorgt ervoor dat er minder afstemming nodig is om het kanaal zijn werk te laten doen. Bovendien wordt het kanaal opgeknapt omdat de kanten echt aan onderhoud toe zijn. Onderhoud van bestaande zaken is erg belangrijk want ze spelen een vitale rol.

2e Wereldoorlog

Rivieren en kanalen vormen barrières die legers moeten oversteken. Bij Ter Aalst en Oosterhout probeerden de geallieerden op 3 november 1944 het Markkanaal over te steken. De Duitsers boden hevig weerstand waarbij 100 Duitsers en 30 Polen omkwamen. De geallieerden verloren de strijd en zo bleef alleen het zuiden van Nederland bevrijd. Het noorden werd later bevrijd en moest nog een hongerwinter doormaken. Ruben en ik zijn dan ook ter nagedachtenis hiervan bij het stenen monument in Ter Aalst wezen kijken,

Voor vragen of opmerkingen kunt u mij altijd bellen of mailen via 0615 035 807 of [email protected].

Alwijn ten Cate,

Algemeen bestuurslid Waterschap Brabantse Delta namens CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.