Duurzaamheid en de energietransitie

Duurzaamheid en de energietransitie

Huizen gaan van het gas af, akkers komen vol te staan met zonnepanelen of windturbines: de energierevolutie voltrekt zich, maar gewone Drenten praten er nauwelijks over mee. Toch vindt driekwart van de door de Noordelijke Rekenkamer geënqueteerde inwoners het zeer belangrijk dat ze betrokken worden bij de energieplannen (30 November, 2021, bron: DVHN). Energietransitie is de omslag naar een lager energiegebruik opgewekt met hernieuwbare energie. De wereld mooier achterlaten dan dat we haar aantreffen ofwel goed rentmeesterschap vormt de kern van de CDA-visie op energietransitie.

Inwoners betrekken en adviseren over mogelijkheden

Wij zijn ervan overtuigd dat het een meerwaarde is om vanuit de samenleving zelf, via gedrag, houding en acceptatie, de energietransitie te bewerkstelligen. De gemeente moet hoog inzetten op het ondersteunen en adviseren bij de transitie en inwoners betrekken.

Isolatie,zonnepanelen en warmtepompen nu voorrang

CDA Noordenveld zet eerst in op energiebesparing en energieopwekkende voorzieningen. Wij stimuleren het isoleren van woningen en bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen op daken en warmtepompen. CDA steunt het actief bevorderen van deze ‘nul-op-de-meter’- investeringen.Wij vinden dat de gemeente hier een rol heeft om inwoners en ondernemers van Noordenveldversneld te ‘verleiden’ met aantrekkelijke voorstellen en ideeën. Waarom zijn nog vele inwoners terughoudend op dit terrein en hoe kunnen zij beter worden geholpen om wél duurzaamheidsstappen te gaan ondernemen? Bijvoorbeeld met advies en hulp bij de diverse subsidie- en financieringsmogelijkheden.

Energieneutraal in 2030 vraagt een duidelijk plan

Als het om opwekken van duurzame energie gaat, dan pleiten we in eerste instantie voor zonne-energie, biogas, waterkracht en bodemenergie. Als we daarmee onze doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn niet halen, kan gekeken worden naar passende mogelijkheden voor windenergie; in samenspraak en samenwerking met inwoners. Woningen en bedrijven moeten toekomstbestendig worden gemaakt daar waar het gaat om energie, water en bouwmaterialen. Dit vraagt om een planmatige opzet bij duurzaam (circulair) bouwen.

Publiek Vervoer

In een gemeente met een uitgebreid buitengebied zijn veel inwoners afhankelijk van eigen vervoermiddelen zoals de auto en de fiets. Dat neemt niet weg dat voor een goede bereikbaarheid ook voldoende OV-voorzieningen belangrijk zijn. Daarom zetten wij ons samen met de provincie in voor het openbaar vervoer. Om het openbaar vervoer in onze gemeente op peil te houden, is het nodig om te blijven zoeken naar creatieve oplossingen, zoals bijvoorbeeld de ‘hubtaxi’, waarmee mensen tegen een redelijk tarief van en naar de dichtstbijzijnde OV-knooppunten kunnen worden vervoerd. Ook bedrijven kunnen werknemers stimuleren tot duurzamer vervoer.

Afval hergebruik

Nederland is op weg naar een meer circulaire economie, waarin hergebruik van producten de norm wordt. Wij kiezen voor een afvalbeleid, waarin hergebruik van materialen voorop staat.

We denken hierbij ook aan materialen die worden gebruikt in de bouw van woningen en gebouwen. CDA wil doorgaan op de weg waarop de lokale overheid met positief voorbeeldgedrag inspireert om de hoeveelheid restafval terug te dringen.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.