11 mei 2020

Corona situatie in Georgië

Tekst: Hege Knaven (Internationaal Secretaris CDA)

Corona situatie in Georgië

Ben jij wel eens in Georgië geweest? Als dat zo is, zul je weten dat het een prachtig land is, met oude steden en indrukwekkend hoge bergen waar je geweldig kunt wandelen. Georgië grenst aan Armenië en Azerbeidzjan en aan de Zwarte Zee, met mooie badplaatsen waar je kunt genieten van het strandleven. Op dit moment kan geen enkele toerist van al dat moois genieten. Georgië is dicht. Ook voor de 3,7 miljoen Georgiërs is het land dicht: de mensen mogen zelfs de grote steden niet in of uit en autoverkeer is niet toegestaan. 

Steeds meer patiënten

De eerste corona patiënt in Georgië werd op 26 februari vastgesteld, op 28 februari volgde een tweede. Beide personen waren in het buitenland in contact gekomen met het virus. De Georgische regering handelde snel: binnen een week werden er al maatregelen genomen om het virus te traceren en te beperken. Binnen een maand werden alle scholen gesloten. Toch steeg het aantal gevallen langzaam en op 21 maart werd dan ook een nationale “state of emergency” uitgeroepen. Alle winkels en markten werden gesloten, alleen supermarkten en apotheken mochten nog open blijven. Het openbaar vervoer is platgelegd en ook internationaal vliegverkeer is gestopt. Vandaag de dag staat de teller van het aantal besmettingen op 635. Er zijn 10 mensen aan het coronavirus overleden.

Alles wordt in kaart gebracht

Vergeleken met Nederland zijn dit lage aantallen, maar dat wil niet zeggen dat de overheid soepel met de besmettingen omgaat. Integendeel. Als er bij iemand een besmetting is vastgesteld, worden meteen de laatste bewegingen van deze persoon in kaart gebracht en worden alle mensen die bij deze persoon in de buurt zijn geweest (buren, vrienden, familie) in quarantaine gezet. Er zijn daarom op dit moment 4702 mensen in quarantaine.

Hoge prijzen, geen of lage lonen

Het land is ontzettend hard getroffen door de gevolgen van de lockdown. In Georgië is Pasen een feest dat normaal gezien groot wordt gevierd. Om te voorkomen dat mensen massaal bij elkaar op bezoek zouden gaan tijdens de Paasvakantie, zijn de grote steden volledig gesloten. Niemand mag de stad nog in of uit. Dit geldt ook voor boerenbedrijven die hun verse producten normaal gesproken aan de stedelingen zouden verkopen. Alleen overheidsbedrijven mogen hun producten nog aan de supermarkten in de stad verkopen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de prijzen van verse producten met 100% zijn gestegen. Voor mensen die hun baan zijn verloren door de lockdown is dit rampzalig. En voor ouderen geldt hetzelfde. Met een pensioen van slechts 80 euro per maand is het nu moeilijk overleven. 57% van de bevolking leeft momenteel zonder inkomen. Het doet Georgiërs denken aan de hevige economische recessie in de jaren ‘90. Voor sommige relativeert die herinnering ook, want de voedselschaarste was toen veel groter en veel basisvoorzieningen waren toen hevig onstabiel. “Ach”, zo denkt de gemiddelde Georgiër optimistisch, “nu heb ik tenminste wel elke dag stroom”. 

 

Gratis voedsel voor ouderen

Er zijn in Georgië mooie initiatieven ontstaan om elkaar te helpen. Nu vers voedsel zo duur is heeft een supermarktketen een initiatief opgezet om voedselpakketten samen te stellen voor ouderen die het zelf niet kunnen betalen. Ook zijn er support groups opgezet waar alleenstaande moeders elkaar helpen. Georgië krijgt ook steun vanuit het buitenland. Zowel de EU, de Verenigde Staten en een aantal Europese landen sturen financiële en medische middelen. 

Weer op reis naar Georgië 

Georgië zal de aankomende periode steeds meer maatregelen gaan versoepelen. Vanaf vandaag (11 mei) zullen de steden weer opengaan en zullen sommige winkels weer voorzichtig mogen beginnen. Hopelijk brengt dit de voedselprijzen weer terug tot het oude niveau. De grootste focus ligt op het terugbrengen van het toerisme, een belangrijke factor in de economie. Vanaf half juni zal binnenlands toerisme weer mogelijk zijn en men verwacht vanaf 1 juli weer internationale toeristen welkom te kunnen heten. 

Steun voor de overheid brokkelt af

De Georgische overheid heeft allerlei steunprogramma’s opgezet om bedrijven in de meest noodlijdende sectoren te helpen, met name de toeristensector. Maar de bevolking vraagt zich af of het genoeg is. Er zijn ontzettend veel bedrijven over de kop gegaan, vooral onder het MKB. “Hoe gaan mensen hun banen weer terugkrijgen?” Dat is nu de grote vraag. De populariteit van de huidige regering is door de vastberaden crisisaanpak gestegen, maar als de economie zichzelf niet snel herpakt en de banen wegblijven, zal die populariteit keihard instorten. De bevolking wil een plan horen en juist dat ontbreekt er volgens velen nu in Georgië. De eerstvolgende parlementaire verkiezingen zijn gepland voor eind oktober en sommige oppositiepartijen proberen nu al met populistische anti-overheidsleuzen het volk hun kant op te krijgen. 

Het werk van de EFS

De EFS staat in nauw contact met de Konrad Adenauer Stiftung in Tbilisi. De programma’s die we dit jaar voor de European Georgia partij, een van de oppositiepartijen, zouden organiseren, hebben we uiteraard volledig moeten aflassen. Voor juni stond een bezoek van een groep Georgische jongeren aan Nederland op het programma. Deze jongeren waren vorig jaar geselecteerd als de beste deelnemers van het jaar. Hopelijk kunnen ze volgend jaar alsnog op bezoek komen. We zijn nu aan het bekijken of we de alumni van onze trainingen uit 2018 en 2019 alsnog een online mogelijkheid kunnen bieden hun kennis en ervaringen in de politiek te verdiepen. Daarvoor moeten we inventariseren welke technologische middelen de jongeren tot hun beschikking hebben en of het mogelijk is een online simultane vertaling te organiseren. 

De European Georgia partij is een leergierige en open partij waar de EFS en de KAS plezierig mee samenwerken. Met de verkiezingen in oktober in het vooruitzicht werken we er allemaal aan om voor die tijd nog een of meerdere online trainingen mogelijk te maken. Als de techniek meewerkt en de Georgiërs zo optimistisch blijven, gaat dat vast helemaal goedkomen!

Groepsfoto van de training in 2019

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.