16 mei 2017

CDA: Snel duidelijkheid nodig over roaming

De wetgeving voor de afschaffing van de roamingkosten in de EU zal per 15 juni in werking treden. Onderzoek laat echter zien dat er in sommige lidstaten alsnog roamingkosten in rekening gebracht kunnen worden wanneer er via een 'verkeerde' operator wordt gebeld. CDA-delegatieleider Esther de Lange wil hier snel duidelijkheid over van de Europese Commissie.

Volgens het programma Radar* kunnen consumenten toch een rekening verwachten voor roamingkosten wanneer bijvoorbeeld in Kroatië via bepaalde operators gebeld wordt.
“De vakanties staan voor de deur en mensen moeten zich geen zorgen meer hoeven maken over torenhoge rekeningen door roamingkosten binnen de EU. Het mag niet zo zijn dat je tijdens je vakantie toch via een achterdeur roamingkosten betaalt, omdat je per ongeluk, vaak automatisch, via een verkeerde operator belt. Per 15 juni gelden in de EU geen roamingkosten meer, dat is de afspraak en die moet nagekomen worden. Daarom heb ik samen met collega Lambert van Nistelrooij met spoed vragen gesteld hierover aan de Europese Commissie", aldus Esther de Lange

***

De vragen die gesteld zijn:

1) Bent u bekend met het artikel van het programma Radar waarin wordt gesteld dat consumenten moeten opletten dat ze in Kroatië niet moeten bellen met operators Thuraya en ViPNet?

2) Klopt het dat er ook na 15 juni een mogelijkheid blijft bestaan dat er alsnog roamingkosten in rekening worden gebracht in de EU wanneer consumenten via bepaalde operators roamen?

3) Zo ja, kunt u aangeven in welke lidstaten, bij welke operators en waarom dit het geval is en welke actie de Europese Commissie zal ondernemen om dit tegen te gaan?

 

* https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/13-05-2017/welke-landen-vallen-onder-de-eu-bij-telefoonproviders/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.