22 oktober 2014

CDA: Juncker moet Commissie focussen op kerntaken

De nieuwe Europese Commissie moet zich focussen op kerntaken, zoals een eerlijke interne markt, migratie, voldoende grondstoffen en één stem in de wereld. Dat zei CDA-delegatieleider Esther de Lange tijdens het debat met Juncker woensdag in het Europees Parlement.

De Lange is blij dat het team van Juncker en zijn rechterhand Frans Timmermans op de geplande datum van 1 november aantreedt. "Juncker kan voortvarend aan de slag. Een  goede zaak, want de vele problemen in en rond Europa moeten snel worden aangepakt. Juist nu is er daadkracht nodig. "

De Lange herinnerde in een toespraak aan de Vlaamse oud-premier Jean-Luc Dehaene. "de grote vraag voor Europa is of het een Openluchtmuseum of een concurrerend continent wordt. Wat het CDA betreft, moeten we de concurrentiekracht een impuls geven.  Europa moet zichzelf steeds opnieuw kunnen uitvinden. Met slimme en duurzame oplossingen krijgen we Europese handen aan het werk."

De Lange verwijt PvdA-delegatieleider Paul Tang dat hij de schulden in Europa wil laten oplopen en doorschuiven naar de volgende generaties. "Juist nu het moeilijk wordt, moeten we eensgezind de problemen oplossen, niet doorschuiven naar onze kinderen."

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.