26 november 2019

CDA wil buitenlandse overnames van Nederlandse datacenters onder loep nemen

De laatste maanden zijn veel Nederlandse datacenters overgenomen door Amerikaanse bedrijven. Vrijwel alle datacenters rondom Amsterdam zijn nu in buitenlandse handen. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad. Door deze overnames is het mogelijk voor buitenlandse partijen om gegevens van Nederlandse datacenters op te vragen.  CDA-Europarlementariër Tom Berendsen spoort de Europese Commissie aan om te kijken naar extra maatregelen om de bescherming van digitale gegevens van consumenten en bedrijven in Nederland en Europa te garanderen.

Berendsen: "Ik maak me zorgen over de bescherming van onze gegevens die in deze datacenters zijn opgeslagen. Het gaat bijvoorbeeld om gegevens van burgers, maar ook van bedrijven. Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat onze data en bijbehorende infrastructuur niet zomaar bij derden terecht kunnen komen.  Op overnames van buiten de Europese Unie moeten we extra kritisch zijn. Ik roep de Commissie dan ook op om hier extra aandacht aan te besteden.”

Door grote investeringen in kritieke digitale infrastructuur dreigt Nederland de controle te verliezen over gegevens die consumenten en bedrijven opslaan in datacenters op Nederlandse bodem. Het screenen van buitenlandse investeringen in de digitale Europese infrastructuur vraagt om een gezamenlijke aanpak, vindt Berendsen: “Digitale data wordt steeds meer een pijler van onze economie. Het is daarom van strategisch belang om er in Europa voor te zorgen dat onze onafhankelijkheid niet in het geding komt door buitenlandse investeringen in kritieke digitale infrastructuur.” De Commissie heeft zes weken om te reageren op de vragen van Berendsen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.