10 december 2013

Corien Wortmann: betere bescherming bij afsluiten hypotheek

Consumenten krijgen in heel Europa betere bescherming bij het afsluiten van een hypotheek. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann: "Het afsluiten van de juiste hypotheek is vaak erg ingewikkeld. Tegelijkertijd is het één van de belangrijkste financiële producten in je leven. Daarom moeten de bescherming van consumenten en de vakbekwaamheidseisen voor hypotheekadviseurs goed op orde zijn. "

Dankzij goedkeuring dor het Europarlement vandaag worden hypotheken onderling beter vergelijkbaar middels een standaard informatieformulier. Bovendien krijgt de consument minstens zeven dagen bedenktijd, wordt het bundelen van hypotheekproducten zonder keuzevrijheid verboden en mag de consument in heel Europa vervroegd aflossen. Daarnaast krijgen consumenten betere bescherming bij betalingsproblemen, zodat niet direct de sleutels bij de bank ingeleverd hoeven te worden.

"Zeker voor de lidstaten waar de crisis huiseigenaren hard heeft geraakt is deze wetgeving een belangrijke stap vooruit", aldus Wortmann.

Dankzij de inzet van het CDA blijft het mogelijk voor de Nederlandse toezichthouder om strenge eisen te stellen aan internationale hypotheekaanbieders. Corien Wortmann: "Nederland loopt vaak voorop in Europa bij consumentenbescherming en dat willen we graag zo houden. Ik ben tevreden dat de Nederlandse toezichthouder aanvullende eisen kan blijven stellen aan internationale aanbieders van hypotheken. Vooral op het gebied van vakbekwaamheid en voorlichting aan de consument is dat cruciaal."

De EU-landen moeten de nieuwe regels uiterlijk in 2016 in nationale wetgeving omzetten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.