11 juni 2013

Drukbezochte Europa conferentie

‘Europa meer op waarde schatten’

De CDA-Europarlementsleden hielden vrijdag 7 juni een drukbezochte conferentie ‘De kracht van Europa’. Ze ontvingen niemand minder dan EU-president Herman Van Rompuy. Dat leidde tot een boeiende discussie met de circa 250 aanwezigen in het Utrechtse spoorwegmuseum.

Herman Van Rompuy riep de 250 bezoekers op om Europa meer op waarde te schatten. Hij ziet Europa vooral als een groot verzoeningsproject, een vredesproject.

"Voor de mensen, voor de kinderen in Servië en Kosovo is dat van veel wezenlijker belang dan of er nu 0,92 of 0,93 procent van het Europees nationaal product naar de EU-begroting gaat. Of dat olijfolie uit een blikje of uit een flesje komt", zei Van Rompuy. "Het zal best een belangrijke discussie zijn, maar de zin ontgaat me."

Van Rompuy sprak verder over de euro. "We kozen niet alleen voor bankbiljetten en munten. Maar voor een gezamenlijk beleid. Dat hebben we toen misschien niet genoeg gezegd."

Partijleider Sybrand Buma betoogde dat politici nu te weinig doen met de zorgen van mensen. "Overal zijn mensen boos, overal verliezen ze vertrouwen in ons gezamenlijke Europese project. Ik snap die zorgen. Die zijn terecht. Als Europa niet in staat is de problemen van mensen op te lossen, hoe kan er dan vertrouwen zijn dat de crisis wordt opgelost?".

Buma vindt de vraag 'wel of geen Europa' eigenlijk achterhaald. “De vraag moet zijn: wèlk Europa?".

Buma wil in elk geval "niet de kant op van de socialisten zoals voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement:  die denken dat een nòg grotere overheid en een nòg groter Brussel alles kunnen oplossen".

Buma wil evenmin een liberale vrijstaat. "Of zoals Mark Rutte, die in Nederland euroscepsis predikt en vervolgens met twee duimen in de lucht toch maar achter de besluitvorming aanhobbelt."

CDA-Europarlementslid Corien Wortmann zei dat Nederland moet inzetten op een offensieve strategie in Europa. "Het helpt ons niet uit de crisis als we Europa de schuld geven en zelf de noodzakelijke hervormingen uit de weg gaan. In Europa en in de lidstaten zoals Nederland, is werk aan de winkel. Dat is een moeilijke boodschap, maar het is belangrijk om daar eerlijk en duidelijk over te zijn. Schoorvoetende politiek voedt wantrouwen bij mensen."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.