08 februari 2014

Esther de Lange: “Voor Nederland, in Europa!”

Het CDA heeft de mensen en het verhaal voor Europa. Met die boodschap heeft CDA lijsttrekker Esther de Lange in haar speech tot het CDA congres in Maarssen een voorschot genomen op de campagne voor de Europese verkiezingen van 22 mei. Het CDA kiest met gezond verstand ‘voor Nederland in Europa’. Dat is ook de slogan, waarmee het CDA de Europese campagne in gaat.

De Lange zei niet mee te willen gaan in een strijd voor of tegen Europa. “Het CDA kiest voor een beter Europa. Groot waar het sterk moet zijn, klein waar het klein kan zijn. Een Europa dat doeltreffend is doordat het duidelijke keuzes maakt. Een Europa dat lessen trekt uit de economische crisis en duurzaam voortbouwt aan een eerlijke economie”.

Draagvlak
In haar speech ging De Lange in op de gevolgen van de economische crisis voor het imago van de Europese Unie. “Europa is door een diepe crisis gegaan. Voor de moeilijke maatregelen nemen ook wij onze verantwoordelijkheid. De euro is voor ons land te belangrijk om door wanbeleid en corruptie in andere lidstaten over boord te gooien”.

In onzekere tijden raken de verworvenheden van de Europese samenwerking uit het zicht. Maar Europa is en blijft voor Nederland van groot belang voor de welvaart, de veiligheid en de stabiliteit in onze regio. “Die verworvenheden zijn nooit vanzelfsprekend. Daar gaan de Europese verkiezingen ook over”.

Maar Europa moet volgens De Lange allereerst werken aan herstel van vertrouwen. “Een Europees antwoord kan niet zonder draagvlak in de samenleving. We moeten onder ogen zien dat het vertrouwen in Europa is geschaad”, zei De Lange. Begrip voor de zorgen en problemen van gewone Nederlanders is volgens haar cruciaal voor herstel van het draagvlak. “Dat vraagt om visie en leiderschap in plaats van nieuwe experimenten met een Europees sociaal beleid of Europese belastingen”.

De Lange hekelde de VVD, die met de keuze voor Verhofstadt als lijsttrekker van de Europese liberale fractie kiezen voor een groot en ongewis Europees avontuur. “Onze keuze is een andere. We moeten het fundament onder Europa verstevigen, voordat we het gaan uitbouwen of uitbreiden”.

Lees de gehele speech hier terug.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.