22 november 2013

Even voorstellen: Lambert van Nistelrooij

Waar komt je interesse in Europa vandaan?
Het mooie van politiek is dat je keuzes mag maken. Als CDA-er kies ik niet voor gewin op korte termijn, maar werk ik juist aan veranderingen die ons op lange termijn wat opleveren. Als Brabants Gedeputeerde voor Zorg, Ouderen en Internationalisering heb ik twaalf jaar lang een prima leerschool gehad. Na de massaontslagen bij DAF en Philips in de negentiger jaren stonden we in Brabant voor de keuze om voor de korte of lange termijn te kiezen. Het werd het laatste. De inzet op hoogwaardige kennis en productie heeft geleid tot duurzame groei en banen. Europa sprong met financiële middelen bij en komt tegenwoordig zelfs kijken hoe het in Nederland werkt.

Ik doe het Europese politieke werk met veel plezier. Ook in Brussel kan ik veel betekenen voor burgers, bedrijven en regio's. Met name de laatste jaren als rapporteur voor de Structuur- en Investeringsfondsen. En met succes: door mijn hervormingen van het Europese regiobeleid gaat er nu geen onnodig geld meer naar beton en asfalt. De Europese Investeringsfondsen (in totaal 325 miljard voor 2014-2020) gaan beter aansluiten bij de activiteiten van innovatieve sectoren, universiteiten en kleine ondernemers. In 2011 en 2012 werd ik hiervoor gekozen tot Europarlementariër van het Jaar. Mijn aanpak heb ik onlangs samengevat in het boek “Voor groen, groei en banen" dat u via deze link kunt lezen."

Welk onderwerp staat na uw verkiezing vanaf dag 1 op de agenda?
"Voor mij staan economische groei én werkgelegenheid voorop. Dit vind ik belangrijk omdat ons werelddeel een enorme vergrijzing te wachten staat. Voor elke twee mensen die straks met pensioen gaan, komt slechts één jongere terug. Daarom kies ik voor forse veranderingen. Ik maak een heldere keuze voor hoogwaardige productie en diensten binnen Europa en de opleidingen die op alle niveaus hiervoor nodig zijn.

Hierin hebben Nederland en haar regio's veel kansen, maar ook nog werk te doen. De sleutel hiervoor ligt in het vormen van topclusters. Hoogwaardige productie en slimme koppen samen brengen zodat je niet allemaal hetzelfde wiel uitvindt maar samen meer toegevoegde waarde creëert. Voor deze ontwikkeling heb ik als onderhandelaar voor Europese onderzoeks- en regiofondsen kunnen bewerkstelligen dat een slimme-specialisatie-strategie een voorwaarde wordt om Europese middelen te ontvangen."

Hoog op mijn agenda staat ook technologie voor ouderen die zorg nodig hebben, maar zelfstandig en veilig thuis willen blijven wonen. Hier kan de EU helpen met onderzoek en nieuwe technologie. Ik heb hiervoor in 2012, het “EU Jaar voor Actief Ouder Worden en Solidariteit tussen de Generaties”, samen mét de 150 ouderenorganisaties in AGE-Europa, al een stevige basis gelegd." Wat is het grootste succes van Europa?
"Europa is de belangrijkste economische regio ter wereld, met ruim 500 miljoen inwoners. We kunnen onze producten zonder grote beperkingen verkopen binnen alle lidstaten. Dat levert ons Nederlanders, exporteurs bij uitstek enorm veel op. Maar de toegevoegde waarde van Europa als geheel zie ik achteruit gaan. Daarom vind ik dat we onze excellente kennis niet langer moeten exporteren naar Azië. Alleen met een eigentijdse industriële revolutie en de inzet van ICT leggen we een gezonde, maar blijvende basis voor straks."

Wat is de grootste mislukking?
"De handhaving van de EU-regels is erg zwak geregeld. Elk land geeft aan de richtlijnen een eigen draai waardoor bedrijven en burgers op het verkeerde been worden gezet. Dit moet veranderen. Afspraak is afspraak en zo niet, dan moeten Europese sancties gelden. Nederland is nu vaak het braafste jongetje van de klas, terwijl er elders vaak een potje van wordt gemaakt. Juist het Europees Parlement moet hierin ingrijpen en zorgen voor transparantie en een gelijk speelveld."

Wat kan Nederland van Europa leren?
"Samen beter, dáár draagt de EU aan bij. Kijken we naar de hernieuwbare energiebronnen, dan zien we dat Duitsland leidend is. Ook loopt Duitsland voorop op het gebied van de automotive sector en de satellietnavigatie. Nederland moet nu vooral niet de hakken in het zand zetten als het om investeren in innovatie gaat, maar meedoen in deze ontwikkeling. Onze Nederlandse bedrijven mogen niet de dupe worden van een falend Nederlands beleid. Als voorzitter van Knowledge4Innovation ben ik een succesvol voortrekker van Slimme Specialisatie in geheel Europa."

En wat kan Europa van Nederland leren?
"Nederland is van oudsher een handelsnatie. Met onze koopmansgeest hebben we Nederland groot gemaakt. Met visie, beleid en tact hebben we tot nu toe grote internationale- en Europese handelssuccessen weten te bereiken. Europa pakt dit op door bijvoorbeeld mogelijkheden te bieden aan studenten om in andere Europese regio’s stage te lopen, te studeren en zich verder te specialiseren. Solidariteit anno 2014 is méér dan ondersteuning met Europese subsidies; het gaat ook om het delen van Europese kennis. Studenten vanuit de Eu zijn van harte welkom."

Wat is de meerwaarde van het CDA binnen het Europees Parlement?
"Het CDA kiest voor een actieve positie in de EVP en verdedigt haar Christen-Democratische standpunten naar andere politieke groepen. Het valt op dat wij veel rapporteurschappen krijgen door onze heldere inbreng en grote inzet."

Wat is uw favoriete Europese vakantiebestemming?
"Mijn favoriete vakantiebestemming is Spanje. Vanwege het weer, de mensen en hun cultuur en niet te vergeten de tapas."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.