16 november 2013

Even voorstellen: Marc Frans

Naam Marc Frans
Geboortedatum 03/12/1989
Geboorteplaats Willemstad, Curaçao
Beroep Ondernemer, student en vrijwilliger
Opleiding Bestuurskunde
Woonplaats Vlaardingen, Zuid-Holland

Waar komt uw interesse in Europa vandaan? Wat is uw motivatie om zich te kandideren voor het Europees parlement?
"De afgelopen jaren waren voor iedereen in de Europese Unie moeilijk. De wereldwijde crisis heeft ertoe geleid dat veel mensen hun baan of hun onderneming verloren. De Europese belofte van welvaart kon niet nagekomen worden, waardoor met een beschuldigende vinger naar Europa wordt gewezen.

Als ondernemer en initiatiefnemer van verschillende maatschappelijke projecten zit het niet in me passief langs de kant te staan. Ik heb daarom besloten zelf bij te dragen aan de zoektocht naar oplossingen voor de crisis door mezelf kandidaat te stellen als uw volksvertegenwoordiger. Ik geloof dat het tijd is voor een frisse kijk op de problemen van u en andere Nederlanders."

Welk onderwerp staat na uw verkiezing vanaf dag 1 op de agenda?
"Werk en ondernemen. Ik wil dat iedereen weer aan de slag kan, en dat fabrieken en bedrijven open blijven. Europa moet weer een gunstig ondernemersklimaat krijgen waar studenten innoverende en duurzame bedrijven opzetten en waar multinationals zich graag vestigen. Bovenal moet Europa een Unie worden waar eerlijke competitie zorgt dat iedereen het beste uit zichzelf kan halen. Hiervoor zijn goede grensoverschrijdende afspraken nodig. Gelijke kansen, goede infrastructuur en uitstekend onderwijs vormen de motor van een Europa dat ons minder werkloosheid en meer welvaart biedt."

Wat is het grootste succes van Europa?
"Ik ben enorm dankbaar voor de vrede, welvaart, veiligheid, rechten en kansen die ik heb gekregen terwijl elders in de wereld zoveel mis is gegaan afgelopen 23 jaar. Ons grootste succes in mijn ogen is dan ook het feit dat wij geen oorlog met elkaar hebben gevoerd, zijn opgekomen voor de rechten en vrijheden van onze medemens en dat we ondanks de crisis nog zo veel welvaart hebben." 

En wat de grootste mislukking?
"Europese bemoeizucht en ‘over the top’ symboolpolitiek tasten al het harde werk van de afgelopen decennia aan. Europa moet terug naar de kerntaken en zich niet bezighouden met detailregels waarvan alleen lobbygroepen het nut van inzien. We moeten ook af van nodeloos symbolisme zoals  de maandelijkse trektocht van parlementariërs tussen Brussel en Straatsburg."

Wat kan Nederland van Europa leren?
"We hebben dankzij de Unie onbeperkt toegang tot nieuwe innovatieve ideeën en zakelijke kansen van 500.000.000 mede-Europeanen. Nederland is het meest competitieve land van de Unie. Om dat te blijven, kunnen we niet stoppen met leren van elkaar. Op elk terrein worden in Europa dagelijks grenzen verlegd. Als internationaal handelsland moeten we in mijn ogen betrokken blijven, leren, delen en samenwerken om onze positie te behouden en te versterken." 

En wat kan Europa van Nederland leren?
"Onze praktische instelling om problemen op te lossen ofwel boerenverstand, botte eerlijkheid, arbeidsmentaliteit, gevoel voor verantwoordelijkheid en ruimdenkendheid zijn eigenschappen die ons verbinden, maar ook van meerwaarde zijn voor de rest van Europa. De EU heeft een groot aantal landen waar democratie en vrijheid amper twintig jaar oud zijn. Hierdoor zal men af en toe schrikken van onze botheid, maar uit eigen ervaring weet ik dat we ook worden gewaardeerd en dat tegen Nederland wordt opgekeken. Dit heb ik bijvoorbeeld ervaren toen ik trainingen in burgerparticipatie verzorgde in zowel Nederland als andere Europese landen."

Wat is de meerwaarde van het CDA binnen het Europees Parlement?
"Het Europees Parlement moet terug naar de kerntaken. Het is de opdracht van het CDA via de EVP-fractie te zorgen dat we geen taken op ons nemen die de lidstaten prima zelf kunnen uitvoeren. Dit typisch christendemocratisch uitgangspunt is het subsidiariteitsprincipe. Het CDA is dé partij voor ruimte voor de samenleving en maatschappelijk betrokken ondernemers; die ruimte moet ook vanuit het Europees Parlement worden geboden. Hoe meer kiezers, hoe sterker we dit CDA-geluid in Europa kunnen laten horen!"

Wat is uw favoriete Europese vakantiebestemming?
"Zuid-Frankrijk. Niet alleen heb ik daar mijn vriendin leren kennen, het is ook een prachtig gebied met heuvels, wijngaarden en oude dorpen en steden in combinatie met het Middellandse Zeeklimaat. Andere prachtige bestemmingen zijn Praag, Tallinn, Sannicolau Mare in Roemenië, Parijs en York. Allemaal steden die ontzettend anders zijn maar toch minimaal één ding gemeen hebben namelijk dat het EU-bestemmingen zijn waar je met een identiteitskaart vrij kunt reizen, wonen, werken, handelen, studeren en ook gewoon heerlijk vakantie vieren. Deze verscheidenheid waar wij onbeperkt toegang toe hebben, daar moeten we in mijn ogen vasthouden en in investeren door de juiste mensen op de juiste plek te hebben in het Europees Parlement."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.