16 oktober 2023

Hoogtepunten CDA Europa week 42

Vandaag begint een nieuwe plenaire week in Straatsburg. Onze Europarlementariërs hebben weer genoeg te doen! Bekijk de agenda hieronder.

Debat en stemming strategische technologieën

Maandag debatteert en dinsdag stemt het Europees Parlement over een nieuw voorstel om de ontwikkeling van strategische technologieën in Europa te stimuleren. Dit wil de Europese Commissie bereiken met het zogeheten 'Platform voor strategische technologieën voor Europa' (STEP). Verscheidene bestaande fondsen worden ingezet om gezamenlijk via STEP de ontwikkeling van digitale, bio- en energietechnologieën aan te jagen. CDA-Europarlementariër Tom Berendsen, woordvoerder industrie: "Strategische technologie moeten we in Europa ontwikkelen. Met dit instrument versterken we de Europese industriepolitiek door bestaande budgetten in te zetten voor technologieën die we als Europa in de toekomst hard nodig gaan hebben."

Debat: maandag 16 oktober, 17:00 uur, Europees Parlement, Straatsburg. Stemming: dinsdag 17 oktober, 12:00 uur, Europees Parlement, Straatsburg.

 

Stemming over herziene visserijcontroleverordening

Het Europees Parlement zal op dinsdag 17 oktober, na vijf lange jaren, stemmen over de herziene visserijcontroleverordening. Het rapport bevat positieve punten, zoals wegen aan boord, elektronische logboeken voor iedereen, harmonisatie van overtredingen, strengere bepalingen inzake traceerbaarheid en de opname van recreatievissers. Toch zijn er ook negatieve punten, zoals camera's aan boord voor bepaalde categorieën schepen en monitoring van het motorvermogen. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, woordvoerder in de commissie Visserij: "Een camera aan boord voorkomt op geen enkele manier ongewenste vangsten in netten; de onwerkbare aanlandplicht moet juist worden herzien en we moeten investeren in selectiever vistuig, in plaats van ons blind te staren op controle aan boord."

Dinsdag 17 oktober, 12:00 uur, Europees Parlement, Straatsburg.

 

PEGA-debat spionagesoftware in de EU

In juni van dit jaar had de Pegasus-onderzoekscommissie van het Europees Parlement (PEGA) haar bevindingen en aanbevelingen gepubliceerd over het gebruik van spionagesoftware in de EU. Dit onderwerp staat volgende week tijdens de plenaire sessie in Straatsburg weer op de agenda. Jeroen Lenaers, Europarlementariër namens het CDA en voorzitter van de PEGA-commissie, zal tijdens het debat zijn ongenoegen uiten over het gebrek aan actie door de Europese Commissie en lidstaten tot nu toe: ''Sinds afgelopen zomer hebben er belangrijke en zorgwekkende ontwikkelingen plaatsgevonden op het gebied van spyware. Onder andere president Metsola en een Russische Kremlin-kritische journalist zijn binnen de EU aangevallen met spionagesoftware. Ondertussen heeft de Europese Commissie nog niets concreets met onze aanbevelingen gedaan. Het is tijd voor actie, liever vandaag dan morgen.''

Dinsdag 17 oktober, 15:00 uur, Europees Parlement, Straatsburg.

Werkprogramma Europese Commissie 2024: meer balans in de Green Deal

Komende week wordt het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2024 gepresenteerd. 2024 wordt een bijzonder jaar vanwege de Europese verkiezingen in juni, waarna een nieuw college van Eurocommissarissen het stokje overneemt. CDA-delegatieleider en EVP-vicevoorzitter Esther de Lange: “De Green Deal onder Frans Timmermans was vooral heel erg ‘Green’, maar weinig een ‘Deal’. Wij als CDA zetten ons vol in voor onze ambitie om als continent klimaatneutraal te zijn in 2050, maar dat betekent niet dat we de industrie weg moeten jagen, banen weg moeten laten lekken naar buiten Europa of burgers met onevenredige extra kosten op moeten zadelen. Ik verwacht van de nieuwe Europese Commissie een Green Deal 2.0 die leidt tot decarbonisatie van Europa, niet de-industrialisatie.” Esther de Lange vervolgt: “Zo zou de Commissie ‘Made in Europe’ meer moeten stimuleren, de concurrentiekracht van de Unie moeten versterken en de banen van de toekomst in Europa moeten behouden. Op deze manier bouwen we tegelijkertijd aan het groeivermogen van de Europese Unie als aan het aanpakken van klimaatverandering.”

Eurocommissaris Šefčovič presenteert het Werkprogramma van de Europese Commissie voor 2024 op 17 oktober in Straatsburg.

 

Overleg EVP-ministers van Financiën over herziening Europese begrotingsregels

Op dinsdag 17 oktober vindt in Luxemburg de Raad Economische en Financiële Zaken (ECOFIN) plaats. Hoofdonderwerp op de agenda is de herziening van de Europese begrotingsregels. CDA-delegatieleider Esther de Lange is namens het Europees Parlement co-rapporteur op dit dossier en heeft afgelopen week haar conceptrapport ingediend. De Lange schuift dinsdagmorgen aan bij de voorbespreking van de EVP-ministers van Financiën om haar rapport toe te lichten en te luisteren naar de posities van de verschillende lidstaten. De Lange: "Afgelopen week heb ik met mijn socialistische co-rapporteur Marques verantwoordelijkheid gepakt door op dit belangrijke dossier tijdig een akkoord te sluiten over ons conceptrapport. Ook de Raad gaat op dit moment een beslissende fase in. Het is daarom belangrijk om de posities van de EVP in het Europees Parlement en in de Raad zo goed mogelijk af te stemmen, met als doel om te werken aan de Raads- en EP-standpunten voor het einde van het jaar en het afronden van dit dossier voor de onderhandelingen voor de Europese verkiezingen."

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.