17 maart 2021

Makkelijker reizen in Europa een stap dichterbij door Europese Groene pas

Vandaag presenteert de Europese Commissie haar voorstel voor een digitale groene pas, waarmee iedereen kan bewijzen voor corona gevaccineerd, immuun of negatief getest te zijn. CDA-delegatieleider Esther de Lange verwelkomt de plannen: "Je kan van mijlenver zien aankomen dat je straks anders met 27 verschillende systemen zit. Dat kan je beter voor zijn, anders krijg je een bureaucratische lappendeken die het reizen alleen maar bemoeilijkt."

Jeroen Lenaers, CDA-woordvoerder voor justitiële zaken, is ook positief: "Iedereen snakt ernaar terug te keren naar de situatie voor corona en met dit voorstel maken we een belangrijke stap in die richting. Met een erkend certificaat op zak kunnen we terug naar een situatie waarin we weer vrij kunnen reizen in de EU. Dat is tenslotte de basis van het Schengenverdrag en van groot belang voor mensen in bijvoorbeeld grensregio's. Het Europees Parlement zal dit dossier daarom met spoed behandelen. Een belangrijke voorwaarde voor ons is wel dat er geen centrale opslag komt van deze gegevens, maar dat alle privacygevoelige gegevens in handen blijven van de landen zelf."

De Lange benadrukt dat landen zelf gaan over wat er uiteindelijk mogelijk is met deze groene pas: "De ethische discussie over wat er met de groene pas wel en niet mag, moet in de landen zelf gevoerd worden. Deze pas geeft dus geen recht op vrij reizen, maar áls je mag reizen maakt dit het wel een heel stuk makkelijker."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.