15 oktober 2015

Nederland moet snel werk maken van stedelijk beleid EU

Drie op de vier Europeanen woont in een stedelijke omgeving, maar toch komt het Europees stedelijk beleid nog amper van de grond. Een belangrijke uitdaging voor het Nederlandse EU-voorzitterschap vanaf januari.

Lambert van Nistelrooij, Europarlementariër voor het CDA, zegt dat in zijn nieuwste boek ´Schijnwerpers op de stad'. Hij presenteerde zijn 80 pagina's tellende boek gisteren (woensdag 14 okt) in Brussel.

Steden zijn motoren voor economische groei, werkgelegenheid en innovatie. "Bijvoorbeeld Eindhoven heeft zich in 20 jaar ontwikkeld van een doorsnee-stad tot een Brainport, met slimme netwerken tussen bedrijven en wetenschap. Een voorbeeld voor veel andere agglomeraties in Europa."

De Europarlementariër pleit voor een zogeheten "Pact van Amsterdam" tussen ministers van de 28 EU-landen komend voorjaar. "Het Nederlands EU-voorzitterschap in 2016 moet zorgen voor een ware doorbraak in het stedelijk beleid", zegt Van Nistelrooij.

"Ministers van Stedelijke Aangelegenheden moeten leiderschap tonen, beseffen dat samenwerking onmisbaar is en dat zij met elkaar op één lijn moeten komen. Na alle goedbedoelde verklaringen, is er geen tijd meer te verspillen. Europa heeft nog te veel werklozen en verloederde steden."

Van Nistelrooijs boek ´Schijnwerpers op de stad´ bevat interviews met onder anderen minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) en burgemeesters.

Het boek is de 28e uitgave van Van Nistelrooij in de reeks "Europa dichtbij".

Hier de link naar de ebook-versie: http://issuu.com/eppgroup/docs/schijnwerpers_op_de_stad . Gedrukte exemplaren op aanvraag verkrijgbaar via [email protected]

Op zaterdag 21 november volgt een conferentie in Breda over het thema 'Schijnwerpers op de stad'. Meer informatie daarover binnenkort op www.lambertvannistelrooij.nl

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.