10 februari 2017

Kies je voor de Veluwe, kies dan voor de gemeente Epe

Kies je voor de Veluwe, kies dan voor de gemeente Epe

Tijdens een ondernemersavond op 2 februari gaf wethouder Robert Scholten de aftrap voor de invulling van het toeristisch profiel 100% wildgarantie op de Veluwe. De komende tijd gaan ondernemers aan de slag om het thema ‘wild’ te verwerken in hun aanbod. Denk aan wildproeverijen of aangepaste recreatiewoningen. Maar waarom zijn toerisme en een toeristisch profiel nu eigenlijk belangrijk? (Lees verder onder het filmpje)

Toerisme hebben we allemaal wat aan "Toeristen bezoeken onze winkels, restaurants, maken gebruik van onze voorzieningen, overnachten in onze hotels en vakantieparken. Hoe meer toeristen er komen, hoe meer geld dit in het laatje brengt en hoe meer werkgelegenheid het oplevert. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld voorzieningen die we zonder toeristen niet hadden gehad. En natuurlijk zorgen toeristen ook voor levendigheid in onze centra”, vertelt wethouder Scholten. “De gemeente Epe heeft alles: beken, sprengen, bossen, grafheuvelrijen, goede voorzieningen en dat alles op een uurtje afstand van Amsterdam. Maar waarom moet je als toerist naar Epe komen? Wat kun je hier doen wat je ergens anders niet kunt doen? Daar hebben we met ondernemers en de raad over nagedacht. Uiteindelijk is er gekozen voor het profiel 100% wildgarantie op de Veluwe, want in onze bossen leeft veel wild. Voor ons heel normaal, maar voor mensen die hier niet wonen, is wild spotten avontuurlijk en bijzonder. Met dit profiel onderscheiden we ons dan ook van andere gemeenten (op de Veluwe).

Als mensen kiezen voor de Veluwe, willen we dat ze kiezen voor de gemeente Epe. Ik ben heel blij met dit profiel én met de reacties van de recreatieondernemers. Veel van hen zijn er meteen enthousiast mee aan de slag gegaan.” Epe op 1 Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een website en wordt er een marketingplan gemaakt voor het profiel. “Hierbij richten we ons vooral op gezinnen en rustzoekers. We gaan bekijken hoe we deze doelgroepen het beste kunnen bereiken en hen kunnen verleiden om naar onze mooie gemeente te komen. En als ze eenmaal hebben gezien hoe mooi het is, hopen we ook dat ze terugkomen en langer blijven. Nu staan we met 700.000 overnachtingen per jaar op de derde plek op de Veluwe. Door ons te profileren met 100% wildgarantie willen we de komende jaren stijgen naar de eerste plek.” Bij de tijd De vakantieparken in onze gemeente zijn heel belangrijk voor het toerisme. “Samen met de ondernemers gaan we bekijken hoe we de parken naar een hoger niveau kunnen brengen. Als ondernemers willen stoppen, gaan we hier ook over in gesprek. Maatwerk is hierbij belangrijk.

De huidige tijd vraagt om een ander aanbod. Gezinnen gaan bijvoorbeeld vaak een weekendje weg met opa en oma. Daar hoort geen standaard vakantiehuisje bij, maar een huisje met meer ruimte en onder andere een extra badkamer. Maar denk ook aan boomhutten of andere spannende accommodaties. We kijken met elkaar naar de mogelijkheden.” Enthousiast aan de slag “Ik zeg altijd: ‘wat aandacht krijgt groeit’. We hopen dus dat we door allerlei acties meer toeristen naar onze gemeente kunnen trekken. Daarbij vinden we het wel belangrijk om te kijken wat onze acties opleveren. Leveren onze inspanningen nu daadwerkelijk meer inkomsten, meer overnachtingen en meer werkgelegenheid op? Dit brengen we continu in kaart, zodat we er op kunnen sturen. Kortom: er moet nog veel gebeuren, maar we zijn met elkaar op de goede weg. Aan het enthousiasme van de ondernemers kan het in elk geval niet liggen!”

Cursus: Gastheer van het Landschap In maart 2017 organiseert IVN Gelderland, samen met de gemeente Epe, Stichting Promotie Gemeente Epe, provincie Gelderland en andere partners de cursus ‘Gastheer van het Landschap’ in de gemeente Epe. Tijdens de cursus hoort u alles over het gebied waarin u werkt. Het uitgangspunt hierbij is het toeristisch profiel 100% wildgarantie op de Veluwe. U ontwikkelt samen met de andere deelnemers activiteiten en producten die passen binnen het profiel. Hiermee kunt u het gebied kunt promoten, meer klanten kunt bereiken en hen een optimale beleving kunt bieden. Bent u horeca- of recreatieondernemer in deze regio en wilt u meer weten over de prachtige omgeving waarin u gastheer bent? Kijk dan op ivngastheervanhetlandschap.nl en meld u aan!

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.