24 september 2018

Startmiddag CDA Epe in het Wisselse Veen

Traditiegetrouw nodigt CDA Epe haar leden uit voor een startmiddag ergens in de gemeente Epe. Naast het onderling ontmoeten staan daarin ook maatschappelijke thema's centraal; nu waren dat klimaatverandering en duurzaamheid.

Voor het thema klimaatverandering nam WimJan van der Heijden ons mee over een wandeling rond het Wisselse Veen. Afgelopen zomer kregen we te maken met droogte en dat leidt voor het waterschap tot problemen. De belangen van agrariërs en natuur moeten worden behartigd. Omdat voor de komende jaren ook meer extreme omstandigheden worden verwacht zijn maatregelen nodig om ons tegen de gevolgen van zowel droogte als extreme buien te beschermen.

In het tweede deel stond duurzaamheid centraal. Hovenier Arjen van Triest gaf op een gepassioneerde manier weer hoe hij als ondernemer duurzaamheid in zijn bedrijfsvoering past. Duurzaamheid voor zijn eigen bedrijf, maar ook duurzaamheid voor klanten. Dat kan door techniek als een schutting van zonnecollectoren, maar ook door een sedumdak. Ook breekt hij een lans voor een meer biologisch beheer, door het gebruik van beplanting met gewassen die op de grond waar ze worden geplant van nature thuishoren. Ook geeft hij het belang aan van de vegetatie voor de insecten. Niet alles moet worden gesnoeid, maar er moet voldoende plaats zijn voor de insecten om zich voort te planten en te overwinteren.

De middag werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, waarna we met het vuurwerk van het plaatselijke onweer werden uitgeluid en naar huis gingen met de indrukken van de dag. De warmte van de onderlinge verbondenheid inspireert ons het nieuwe jaar in te gaan en als partij op zoek te gaan naar oplossingen voor de maatschappelijke problemen.

Meer foto's van deze middag kunt u hier zien

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.