05 februari 2018

Stempel drukken op ontwikkeling van deze gemeente'

Stempel drukken op ontwikkeling van deze gemeente'

Epe 2018. Wat is er veranderd? Wat heeft de gemeente zoal bereikt en wat kon er eventueel beter? Dergelijke vragen worden de komende weken afgevuurd op de vijf wethouders van deze prachtgemeente. Deze keer aan het woord? Joop van Nuijs, wethouder van ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en wijkgericht werken. We gaan vier jaar terug in de tijd. Wat was toen uw visie op de komende regeerperiode? “Ik had als PvdA-wethouder al twee periodes achter de rug. Mijn eerste periode als wethouder konden we bouwen, bouwen en nog eens bouwen.

Toen waren de bestemmingsplannen echter nog niet op orde. In de tweede collegeperiode waren die bestemmingsplannen wel op orde, maar toen kwam de crisis om de hoek kijken. Er werd vrijwel niet (op het Gelders Kwartier en Vulcanus na) gebouwd, er was geen geld. Vlak voor mijn derde periode als wethouder had ik maar één voornemen: de markt trekt aan, dus probeer zoveel mogelijk plannen te ontwikkelen en te realiseren.” Waar heeft u zich als wethouder zoal voor ingezet? “Ik spreek liever niet namens mezelf. Ik spreek liever namens het college. We doen het samen. Als team.

Onze visie?

Breng de centra van alle dorpen op orde. Maak ze toekomstbestendig. Want het zijn de motors van de economische ontwikkeling. Zorg daarnaast voor nieuwbouw (zoals de Klaarbeek-locatie in Epe en De Pirk en Vulcanus in Vaassen), zodat er voldoende woningen beschikbaar zijn.” “Daarnaast wilden we het buurtgericht werken nog meer op de kaart zetten. Regelzucht mag buurtinitiatieven van inwoners niet in de weg staan. Ontmoeten en verbinden in de buurt staat centraal. Zo krijgen onze inwoners meer zeggenschap over hun eigen omgeving. Wanneer burgers zelf op kleine schaal in buurt en straat initiatieven ontplooien (zoals bijvoorbeeld de adoptie en het onderhoud van groen of speelvoorzieningen) en wij als gemeente ondersteunend zijn, dan kan er veel bereikt worden.

Burgers willen niet alleen afhankelijk zijn van wat de gemeente wil, doet en denkt. Daarom moeten inwoners zelf ook betrokken zijn en verantwoordelijk nemen. Wanneer we verantwoordelijkheid nemen voor onszelf, voor anderen en voor onze omgeving, kan er werkelijk een betere samenleving ontstaan.” Het volledige artikel kunt u downloaden. Te downloaden: Wethouder Joop van Nuijs.pdf(279,46 KB)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.