13 april 2011

Kleurrijk wordt gehoord!

Op 6 april heeft CDA Kleurrijk met nog andere mensen een bezoek aan de fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma.

In totaal hebben 15 mensen aan deze bijeenkomst deelnemen. Het zijn mensen uit de netwerken van Kleurrijk, de werkgroep Diversiteit en mensen die actief waren met de resoluties op 2 oktober 2010.

Sybrand van Haersma Buma begon te zeggen dat met deze bijeenkomst een lange belofte van hem is ingelost. Hij stelde Mirjam Sterk voor, die als vice-fractievoorzitter en woordvoerder integratie de aangewezen persoon is voor het contact met Kleurrijk. Ook aanwezig was de beleidsmedewerker integratie, Ruud Helmink.

Ruud Lubbers opende de inbreng van de Kleurrijk delegatie door kort een paar punten op te sommen die in dit gesprek aan de orde zouden moeten komen. Als eerste noemde hij het Startdocument dat CDA Kleurrijk in 2007 heeft meegekregen en herbevestigde dit als basis voor de werkwijze.

Verder stelde Ruud Lubbers dat de brief van Ibrahim Wijbenga c.s. aan de orde zou moeten komen en dat we ten slotte zouden willen spreken over het thema ‘strafbaarstelling van illegaliteit’.

Mirjam Sterk antwoordde vervolgens op een aantal opgevoerde punten, beginnend bij het thema ‘strafbaarstelling illegaliteit’. Zij erkende dat dit onderwerp verontrusting oproept, maar wilde benadrukken dat het strafbaar stellen van illegaliteit vooral gezien moest worden in het licht van het aanpakken van veelplegers waartegen momenteel moeilijk kan worden opgetreden. Sybrand van Haersma Buma voegde hieraan toe dat het CDA de strafbaarstelling van illegaliteit zelf nog in haar programma van 2002 heeft gehad.

Hester Jansen merkte op dat Nederland wel een extreem hoog aantal mensen in vreemdelingenbewaring heeft en daarvoor zelfs internationaal op de vingers wordt getikt. In antwoord hierop stelde Mirjam Sterk: “Het gaat dan om een ander soort illegalen. Dit is niet de eerste groep die wij zouden willen aanpakken.”

Ten tweede sneed Mirjam Sterk de scheiding van Kerk en  staat aan.

Arend Huitzing reageerde door te zeggen dat de Islam ook een bijzonder positieve rol kan spelen, bij voorbeeld in ontwikkelingssamenwerking. De CDA-fractie zou dat geluid ook wel eens mogen laten horen. Mirjam Ates-Snijdewind voegde toe dat het inderdaad goed is wanneer de positieve aspecten van de Islam ook worden genoemd, ze mist dat erg in het CDA. Ook de Islam kent veel inspirerende uitspraken.

Hester Jansen vindt dat Sterk en Van Haersma Buma op deze bijeenkomst een heel ander signaal lijken af te geven dan in de media, waar zij vooral bekend zijn als hardliners en mensen die migratie steevast met criminaliteit in verband brengen. Van Haersma Buma antwoordt dat het beeldvorming in de media is en dat je in de media alleen gehoord wordt als je ferme dingen zegt.

Piet Boekhoud vult aan dat beide Tweede Kamerleden wel moeten beseffen dat heel veel allochtonen er grote moeite mee hadden en nog steeds hebben dat het CDA met de PVV in de regering is gestapt. Hij noemt het voorbeeld van Turkse ouderen die hun hele leven CDA hebben gestemd, maar die deze stap niet hebben kunnen meemaken. We kunnen hier wel argumenten wisselen en zeggen dat we positieve voorbeelden zoeken, maar veel allochtonen vertrouwen het CDA niet meer. Peter Richelieu vindt dat er bovendien weinig contact is tussen Kleurrijk-mensen en de CDA-fractie en dat zodoende ook geen bouwstenen kunnen worden gelegd voor vertrouwen.

Ibrahim Wijbenga licht vervolgs de brief toe die hij met o.a. Ali Özyürek heeft geschreven. Ons politieke leven hangt aan een zijden draadje, stelt hij. We worden heel erg aangevallen en hebben het gevoel voor een hopeloze zaak te strijden. De allochtone stemmen zijn we kwijtgeraakt en dreigen we nog meer kwijt te raken. Er is nog steeds sprake van groot achterstallig onderhoud. Sybrand van Haersma Buma antwoordt dat de hardheid en incidentgerichtheid nog altijd de discussie bepalen. Met de net iets redelijker teksten weet het CDA mensen niet mee te krijgen, hoewel die lijn enige tijd geleden nog wel kiezers trok. De oplossing is volgens hem terug gaan naar de vraag ‘waar is het CDA om begonnen’. Het CDA is een beweging die de morele waarden – hoe in een samenleving met elkaar om te gaan – voorop stelt.

Sybrand van Haersma Buma sluit af met de opmerking dat hij blij is met de gedachtenwisseling waarvoor hij het initiatief heeft genomen. Mirjam Sterk zegt bilateraal tegen Hester Jansen dat zij ook van CDA Kleurrijk verwacht dat wij ons steviger gaan roeren op diverse onderwerpen.

 Toezeggingen:

Kleurrijk wordt twee keer per jaar uitgenodigd door Mirjam Sterk in de Tweede Kamer, tussendoor houden we op inhoudelijke dossiers contact.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.