11 juni 2022

#01 CDJA Blog - Kiara blikt terug op de verkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen. Ze zijn nu al weer een aantal maanden voorbij. In dit eerste CDJA blog kijk ik terug op de verkiezingstijd, vertel ik hoe ik het ervaren heb en deel ik wat leuke verhalen over hoe het er achter de schermen aan toe ging. 

De verkiezingen vond ik ontzettend leuk. De voorbereiding begon al maanden van te voren. Je ziet dan pas echt wat voor tijd en moeite erin wordt gestopt. Dit heb je als stemmer niet altijd door.

Het was voor mij ook de eerste keer dat ik actief betrokken was bij de verkiezingen. Ik heb samen met het CDJA meegedacht aan het verkiezingsprogramma. Daarnaast stond ik zelf natuurlijk ook op de lijst. Dit was echt een hele leuke ervaring. Ik stond plek 15, maar alsnog werd ik bij alles betrokken. 

 

Ook in mijn privé leven merkte ik dat het verkiezingstijd was. We hadden voor de Albert Heijn in Almkerk een van mijn borden opgehangen. Hier werk ik dus veel klanten en collega's maakten er opmerkingen over en stelde vragen. Ook op school begonnen leraren mij ernaar te vragen. Deze politieke discussies vond ik altijd erg leuk. Het is leuk om de meningen van anderen te horen. Hier leer je zelf ook weer iets van.

Het enige nadeel was dat mijn telefoonnummer op het bord stond dus ik ben wel eens gebeld. Helaas geen serieuze stemmers, maar mensen die een soort prankcall deden. Gelukkig stond mijn telefoon niet roodgloeiend en bleef het bij twee keer. Toch horen dit soort dingen er ook een beetje bij. 

 

De verkiezingen zie ik een beetje als een grote teambuilding. Samen met je partijleden onderneem je vanalles. Je voert samen campagne, support elkaar en wisselt kennis uit met elkaar. Het samenwerken vond ik een van de leukste dingen. Je leert elkaar beter kennen en iedereen draagt zijn steentje bij.

Samen met mijn mede CDJA-lid Gideon ben ik vaak erop uit geweest om campagne te voeren. Borden ophangen, filmpjes maken, influencen, we deden het allemaal. Dit maakten de verkiezingstijd nog leuker en gezelliger. 

De avond van de verkiezingsuitslag was erg spannend. Al maanden lang werd er door iedereen gespeculeerd wat de uitslag zou zijn. De meningen liepen erg uiteen. Dit maakte de avond nog een beetje spannender. Ze gaven de uitslag in delen. Elke keer als een paar stembureaus klaar waren met tellen, kwam de voorlopige uitslag. Na de eerste uitslag stond het CDA op 1. Dit gaf veel hoop en moed. Langzaam kwamen ook de andere uitslagen en nog voordat de avond voorbij was, hadden wij de meeste stemmen en dus ook de meeste zetels. Het was een geweldige avond.

Nu kijken we naar de toekomst ofwel, de komende vier jaar. De nieuwe gemeenteraad is benoemd. Dit is echt het begin van de toekomst. Ook met het CDJA wij naar de toekomst en wij blijven bezig met onszelf te verbeteren en te vernieuwen. De ervaringen van de afgelopen verkiezingen nemen we weer mee naar de volgende. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.