06 november 2017

Alle veerverbindingen in stand houden

WERKENDAM - Het is AltenaLokaal en CDA-Werkendam veel waard om de verschillende veerverbindingen die varen vanaf Werkendams grondgebied in stand te houden. Wim de Graaf en Otto van Breugel willen, samen met de andere politieke partijen, dit met een raadsbreed voorstel bekrachtigen.

Sinds het wegvallen van de opstartsubsidie (€ 300.00 per jaar) van de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn er zorgen over het voortbestaan van de veren, die na de start slechts 174.000 passagiers halen tegen verwachte 390.000. De gemeenten Hardinxveld, Gorinchem en Werkendam moeten dit tekort gezamenlijk opbrengen. Inmiddels heeft op initiatief van de gemeente Gorinchem een onderzoek plaatsgevonden, om vanaf 2019 jaarlijks een schip te vervangen voor een elektrisch schip. Hierdoor nemen de kosten voor brandstof en onderhoud af. Om het ontstane tekort te dekken  moeten de drie gemeenten een extra eenmalige bijdrage doen. Voor de gemeente Werkendam is dit € 75.000 in 2018 en € 13.000 in 2019, naast de jaarlijkse kosten van € 122.500. AltenaLokaal en CDA-Werkendam zijn bereid hier de schouders onder te zetten. 

Volgens AltenaLokaal raadslid Wim de Graaf moeten we wel eerlijk zijn: "Deze veerverbindingen zullen nooit kostendekkend zijn en er zal dus altijd geld bij moeten, maar dat geld ook voor alle andere (openbaar) vervoersvoorzieningen. Het is een prachtige voorziening voor onze inwoners en die mag best geld kosten, maar biedt ook kansen. Je moet wel een goede afweging maken en wij denken deze, met elektrisch varen te maken. Naast de lagere kosten voor brandstof en onderhoud, zijn er diverse mogelijkheden zoals de subsidies van de provincies bij de ontwikkeling van elektrisch varen en tevens draagt deze verduurzaming bij aan de kans om een netwerk van toekomstige veerverbindingen te ontwikkelen richting Dordrecht en Zaltbommel.”

Handtekeningenactie
Lange tijd bleef het vanuit de bevolking stil over de geruchten om lijnen uit de vaart te nemen. De laatste weken is een handtekeningenactie opgestart en deze werd massaal ondertekend. Ook op social media werd de Gemeenteraad van Werkendam opgeroepen de drie lijnen van de veren in stand te houden.

“We hebben op diverse manieren van mensen signalen ontvangen met vragen hoe het verder moet met de kinderen, die gebruik maken van deze veren naar school en zelf voor hun werk. Deze signalen neem ik zeer serieus’’, aldus Otto van Breugel, CDA-Werkendam raadslid. Van Breugel vervolgt: “Met het steeds maar uitstellen van de aanpak A27 (gereed in 2030), lijkt het mij niet verstandig nog meer mensen met de auto over de Merwedebrug te sturen. Deze veerverbindingen zijn een mooi alternatief voor de file en uniek voor onze gemeenten en ik ben blij dat we Klein Venetië voor onze inwoners behouden want wat je wegdoet krijg je nooit meer terug."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.