19 januari 2024

Windmolenplannen Nieuwendijk; college schrijft brief aan qgreen op verzoek CDA

De vredige sfeer rondom de Grote Waardweg in Nieuwendijk/Werkendam staat onder druk door plannen voor 15 windmolens in het gebied. Terwijl qgreen.nl de voordelen prijst, zoals verduurzaming, uiten zowel bewoners als CDA Altena ernstige bezorgdheden. Het CDA stelde onlangs vragen waarbij wij duidelijkheid wilden hebben of het inderdaad zo is dat de gemeente, die zich vorig nog uitsprak tegen windenergie in Altena te zijn zomaar gepasseerd kan worden en 1:1 zaken met de Provincie kunnen worden gedaan.

Uit de beantwoording van het College is gebleken dat vanaf een vermogen van 5MW (tegenwoordig ongeveer het vermogen van
een enkele windturbine) de provincie bevoegd gezag is voor het vaststellen
van een inpassingsplan en het verlenen van de omgevingsvergunning.

De gangbare praktijk is echter zo schrijf het college dat de provincie bevoegdheid overdraagt aan de gemeente. Daarnaast zijn met de samenwerkende energie-gemeenten regio West-Brabant, Nederland is opgedeeld in 30 energieregio's,  waar Altena deel van uitmaakt  afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in de RES 1.0 (Regionale Energie Strategie) waar geen opgave voor wind op land is opgenomen voor de gemeente Altena. Aan deze opgave heeft niet alleen de gemeente Altena maar ook de provincie Noord-Brabant zich geconformeerd.

Woorvoerder Arno Bouman heeft tevens gevraagd aan het college om qgreen met een brief hierop te wijzen. Deze brief treft u hieronder aan.

Als CDA Altena blijven we dit op de voet volgen.

Lees hier de antwoorden op de vragen van het CDA

Brief aan qgreen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.