01 september 2018

In memoriam Jack Bakker

Een leven lang actief voor het CDA

Jack Bakker uit Sleeuwijk is donderdag 30 augustus overleden op de leeftijd van 88 jaar. Jack Bakker was zijn leven lang politiek actief voor het CDA en heeft zich tot op hoge leeftijd ingezet voor de samenleving. Tot voor kort was hij nog voorzitter van de WMO adviesraad van de gemeente Werkendam en Woudrichem. In die hoedanigheid zette hij zich jarenlang in voor de komst van een woonzorgcomplex in Sleeuwijk. Voor de landelijke CDA senioren was hij nog altijd bestuurslid. Ook was hij lange tijd bestuurslid bij Brabants Landschap.

Bij zijn afscheid als Statenlid van Brabant in 2007 noemde de commissaris van de Koningin hem een ‘eminence grise’.  Hij is verdeeld over twee periode maar liefst veertien jaar Statenlid geweest tussen 1991 en 2007. Hij hield zich in de Staten vooral bezig met milieu, landbouw en watergerelateerde zaken. Zo verzette hij zich fel tegen het plan om een groene rivier aan te leggen in het Land van Heusden en Altena. Ook verrichte hij succesvol lobbywerk bij de fusie van Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch dat in 2005 uiteindelijk aansloot bij Waterschap Rivierenland en niet bij de Brabantse waterschappen. Zijn inzet voor watergerelateerde zaken kwam voort uit zijn werk als secretaris van Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch; hij nam daar in 1995 afscheid.

Naast zijn veertien jaren als Statenlid was Bakker ook raadslid in de gemeente Werkendam. In 1978 stond Bakker aan de wieg van de totstandkoming van de CDA afdeling Werkendam; speciaal daarvoor werd zelfs nog een KVP afdeling opgericht in Werkendam. In totaal was hij over een periode van zestien jaar raadslid en ook nog zes jaar wethouder in zijn vroegere woonplaats. Zo was hij meer dan dertig jaar actief in het openbaar bestuur. Met zijn inzet voor de samenleving was hij een voorbeeld voor velen.

Bakker was Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij laat een vrouw, drie kinderen en acht kleinkinderen na. De uitvaartdienst wordt gehouden op dinsdag 4 september om 13.30 uur in de H. Maria Geboortekerk aan het Vrijheidsplein in Dussen. De begrafenis is om 15.15 uur op de begraafplaats aan het Kerkeinde in Sleeuwijk. Gelegenheid tot condoleren is vanaf 16.30 uur in de Bolderik te Sleeuwijk. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.