16 maart 2020

Column van Marcel op Weblog

Het is deze week weer de beurt aan ons burgerraadslid Marcel Heesakkers om zijn column in te leveren bij de Weblog van Helmond en weekblad De Loop. Dit keer over de vragen die zijn ontstaan nadat we hoorden dat Boscotondo is verkocht. Is het budgetneutraal bouwen van het nieuwe Huis voor de Stad nog altijd net zo realistisch?

***

Boscotondo verkocht, wat nu?

 

Ondanks de aanhoudende coronacrisis, zal er vorige week toch gejuicht zijn bij het college in ’t Cour. Want Boscotondo is verkocht voor ruim 2,1 miljoen euro. En dat geeft het college financiële ruimte voor het nieuwe ‘Huis voor de stad’.

Maar in dezelfde brief (pdf) van college aan gemeenteraad staat dat er wel sprake is van een financieel verschil van 500.000 euro. Betekent dit dat we te maken hebben met de eerste vage tekenen van een tekort op het budget voor het nieuw te bouwen stadhuis? Kan het allemaal nog steeds budgetneutraal nu we meteen een gat hebben van een half miljoen?

Gaat deze eerste financiële tegenvaller meteen zorgen voor concessies aan de bestaande plannen? Gaan de werkplekken van onze ambtenaren er nu wat minder uitzien? Want wij zouden toch niet willen dat er vanwege het vasthouden aan het budgetneutrale bouwen vervolgens op andere zaken beknibbeld wordt. Budgetneutraal is natuurlijk een relatief begrip.

De eerder gepresenteerde plannen voor het nieuwe ‘Huis voor de stad’ zien er prima uit. Daar schort het helemaal niet aan. Maar laten we hopen dat er nog altijd heel goed gelet wordt op de financiën, en dat het college met tegenvallers zoals het half miljoen, geen concessies gaat doen aan de werkplekken van onze ambtenaren. Want zij moeten op een toekomstbestendige plek kunnen werken, die voldoet aan alle eisen van nu.

Als CDA hebben wij vaak gevraagd naar wat het college hoopte te krijgen voor Boscotondo, zodat we de rekensom voor het project van ‘Huis voor de stad’ zelf konden maken. Maar een exact bedrag of zelfs een voorzichtige schatting is ons nooit gegeven. En ook rondom de procesgang hebben wij vaak onze kritiek geuit. Wij zouden zelf liever eerst een kostenplaatje maken, voordat we überhaupt zouden overgaan op verkoop van bestaande gebouwen. Zoals je dat thuis ook zou doen bij een grote aankoop van een huis of een auto. Dat is toch een stuk logischer dan gewoon zeggen dat het hoe dan ook kostenneutraal gaat zijn, maar er geen berekening op loslaten?

We blijven het goed in de gaten houden. Meer kunnen we niet doen. Ja, één ding kunnen we natuurlijk nog wel doen: Wij wensen de Helmondse koper van Boscotondo, Hoffman-groep, heel veel succes voor de toekomst! Dat de broedplaats voor bedrijvigheid ook echt die mooie broedplaats gaat zijn, waar wij als Helmonders trots op kunnen zijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.