28 augustus 2023

Woorden doen er toe

Woorden doen er toe

Dit is de titel van een Blog van Els van Wijngaarden, die mij aan het hart gaat. De tekst gaat over woorden die we gebruiken om mensen te typeren, of misschien beter gezegd, te groeperen (en daardoor soms stigmatiseren). Als voorbeeld noemt zij de manier waarop ouderen, met name in de Corona-tijd, als ‘kwetsbaar’ worden neergezet.

Want als we het over de kwetsbare ouderen hebben, sluiten we dan niet de vele gezonde en actieve 50-plussers uit? We kunnen ook niet doen alsof de eerste groep er niet is en alle 50-plussers vitaal en actief zijn. Met hoe je iets zegt beïnvloedt echter wel sterk de beeldvorming.

De Blog zet ons als CDA in ieder geval aan het denken, want ook binnen de politiek, zeker nu er verkiezingen aankomen, worden groepen mensen met woorden beschreven en benoemd. Het CDA wil zich inzetten voor iedereen. De schouders zetten onder een samenleving waar men zich prettig voelt. Maar hoe spreken we de mensen aan? Hoe beschrijven wij groepen mensen en sluiten we niet te veel mensen uit? Brengt het CDA haar boodschap goed over, zodat hij gehoord wordt?

De moraal van de Blog is volgens mij: denk na over je woorden vóórdat je ze gebruikt. Geen makkelijke opdracht, maar wij als CDA Helmond gaan dit de komende verkiezingstijd zeker doen.

Nieuwsgierig geworden naar het artikel? Hier de link naar de website van Fonds Sluyterman van Loo:

https://www.fondssluytermanvanloo.nl/woorden-doen-ertoe-een-pleidooi-voor-inclusief-taalgebruik-over-ouderen/

Holke J.M. Flapper

Voorzitter CDA Seniorennetwerk Brabant

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.