18 mei 2017

“Fietsbanden kussen als je heelhuids overkomt” ?

Bovenstaand citaat is afkomstig van Lorette Bosch-Padberg, inwoonster van Glanerbrug,  die onlangs bij de lokale politiek aan de bel trok om de verkeersveiligheid van de Gronausestraat in Glanerbrug aan de orde te stellen. Na eerst samen met Lorette en een aantal andere belangstellenden op een natte zaterdagmiddag aan den lijve te ervaren hoe link de situatie met name voor fietsers is, heb ik dit thema samen met BBE geagendeerd voor Stadsdeelcommissie Oost van 16 mei. Na een met filmpjes rijk geïllustreerde presentatie van Lorette waren alle fracties het erover eens dat er op korte termijn wat moet gebeuren.

Ook de heer Zoetman van de Glanerbrugse ondernemersvereniging constateerde dat 8 jaar na de opening van de winkelboulevard Glanerbrug, de verkeerssituatie dient te worden aangepast. Er wordt te snel gereden op deze 30 km zone; vanuit Duitsland ziet de weg eruit als voor 80 km/u geschikt, waarna binnen een paar 100 meter van 50 km/u naar 30 km/u geschakeld moet worden. Ook de zijwegen die voorrang hebben, zijn slecht zichtbaar en de fietser c.q. scootmobiel zit klem tussen de smalle rijstroken op de niet goed zichtbare fietssuggestiestroken. Het parkeren levert met de openslaande portieren veel gevaar op en ouderen hebben veel moeite met de oversteek op de gelijkwaardige kruising Gronausestraat / Tolweg.

Ook stadsdeelwethouder Jeroen Hatenboer was overtuigd dat er wat moet gebeuren. Hij wil op korte termijn al een aantal maatregelen treffen om de verkeersveiligheid te verbeteren en gaat hierover in overleg met zijn collega wethouder Hans van Agteren, die verantwoordelijk is voor het verkeersbeleid.

Laten we hopen dat Lorette en vele anderen op korte termijn met een veiliger gevoel van de Gronausestraat gebruik maken, zonder “de fietsbanden te hoeven kussen”.

Ton ten Vergert
CDA woordvoerder Stadsdeel Enschede Oost / Glanerbrug

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.