03 februari 2021

Initiatiefvoorstel unaniem door de raad aangenomen

Het is bekend dat laaggeletterdheid een probleem is; 12% van de beroepsbevolking is laaggeletterd, echter in Enschede is dit aandeel dubbel zo groot (24%). Moeite hebben met taal raakt veel inwoners op verschillende manieren. Denk hierbij aan het niet kunnen lezen van bijsluiters van medicijnen en brieven met alle gevolgen van dien, zoals geen baan hebben. Daarom is het van essentieel belang dat Enschede alles op alles zet om dit hardnekkige probleem aan te pakken.

CDA, PvdA en D66 onderkennen dit probleem al jaren en zijn met een initiatiefvoorstel naar de Raad gekomen. Dit initiatiefvoorstel heeft als doel om de kansengelijkheid van onze inwoners te vergroten, meer aandacht te krijgen voor laaggeletterdheid bij het vinden van een baan en bij kinderen in kansarme gezinnen en beter herkennen van laaggeletterdheid door ambtenaren.

De opdracht aan het college is om voor de zomernota met een uitvoeringsplan te komen op basis van het kader dat wij in het initiatiefvoorstel hebben aangegeven. In aanloop daarnaartoe gaan we samen met de Raad en partners in de stad concrete input geven voor de inhoud van dit uitvoeringsplan.

We zijn erg blij dat de Raad dit ook een zeer belangrijk onderwerp vindt en unaniem dit voorstel omarmd heeft.

Ayfer Koç, fractievoorzitter CDA Enschede

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.